Lehet, hogy nem ez az idei nyár legszebb süteménye, de hogy a legfinomabb, az majdnem biztos. Még a sütőt is megérte miatta bekapcsolni akkor is, ha harmincról harmincegy fokra emelkedett tőle a hőmérséklet a konyhában.
De harminc felett már minek számolni? Ha már úgyis megsülünk, legalább boldogan tegyük, gondoltam, meg aztán a kerti partikra is kell valami édesség, és ilyenkor nem igazán kényelmes bevetni a megszokott hűtős, tejszínes, hideg desszerteket, valami olyan kell, ami kézből, harapva ehető, ugyanakkor könnyű is, gyümölcsös és nem túl édes.
A forró konyhát kompenzálja valamelyest az a tény, hogy nem kell sokat bíbelődni ezzel a süteménnyel, csak összekevergetni az alapanyagokat, formába önteni és bedobni a sütőbe. Ezeknek a kikeverős, kenyérformában sülős süteményeknek mindig az a veszélye, hogy esetleg fojtósak, szárazak és unalmasak lesznek.
Omlós, szaftos végeredmény
Itt fel sem merülnek ilyen aggályok, mert a mandulától, a sok tojástól és vajtól nagyon omlós lesz, a citromtól fanyar, ráadásul még málnaszemek is vannak benne. Aki pedig attól félne, hogy már-már túlzottan savanyú lesz a végeredmény, azt nyugtassa meg a cukormáz, amit a végén rácsorgatunk és mindent egyensúlyba helyez.
Fotó: Ács Bori/Sóbors