Az arab kedvenc, a halva: szezámmagos-pisztáciás álom

Szász Eszter 2019. július 7.

Mielőtt elhagyom Izraelt, a tel-avivi reptér úgynevezett vámmentes boltjában mindig körülnézek, hogy az utolsó pillanatos ajándékokat még beszerezzem. Ezek, ismerve a barátok és a rokonság ízlését, általában édességeket jelentenek.

Az egyik ilyen közkedvelt finomság a halva, ez az édes, kicsit kemény, nugátos édesség, amelyeket különféle magokkal dúsítanak. Bár a halva eredete vitatott, valakik Indiát, mások Törökországot vagy Bizáncot tartják a származási helyének, az kétségtelen, hogy az egyik legismertebb desszert a világon. Egy utazás Izraelbe nem teljes anélkül, hogy ne kóstoljuk meg a halvát. 

halva_1.jpg

Változatok

A halva jelentése édes. A balkáni országokban és a Közel-Keleten a halva egy mézzel vagy cukorral felfőzött szilárd tömb, amelybe különféle magvakat kevernek, de létezik vaníliás vagy kakaós változatban is. Törökországban vehetünk puhább, vattacukor-állagú verziót is. Az orosz konyhában napraforgómagból, Görögországban pedig búzadarából készítik. Én a közel-keleti változat mellett teszem le a voksomat, szeretem a kakaósat, de a kedvencem az a fajta, amiben pisztáciadarabkák bújnak meg.

Fotó: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr4014923798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása