Rántott patisszon, a család nagy kedvence: nem lehet eleget csinálni belőle

Szász Eszter 2019. július 1.

Nem is értem, hogy ez a recept eddig hogy maradhatott ki, hisz a család nagy kedvence. A rántott patisszon az egész gyerekkoromat végigkísérte. 

A patisszon vagyis a csillagtök szezonja júniustól októberig tart, eleinte akár hámozatlanul is ehetjük, nyár végén viszont már érdemes megszabadulni a héjától. Vásárláskor jó keményet válasszunk, és lehetőleg azonnal készítsük el.

Alakja és eredete

A patisszon legjellegzetesebb alakja a csillag, innen ered a neve is, de vannak gömbölyű és lapos fajtái is. Amerikából származik, innen terjedt el, Magyarországon a hatvanas években lett ismert.  

Vegetáriánusoknak és fogyókúrázóknak is

A patisszonnak magas a fehérjetartalma, így vegetáriánus étrendben gyakran találkozni vele. Emellett alacsony kalóriatartalma van, így a fogyókúrába is bátran beleilleszthető. Mondjuk a rántott változat nem fogyókúrás, de el lehet készíteni töltve vagy akár főzeléknek is. 

rantott_patisszon.jpg

Sőt, savanyítva is isteni. Ha savanyúra szeretnénk, akkor már a 3-5 centiseket is fel lehet használni, de rántani sokkal nagyobbakat válasszunk. A kicsiket elég, ha jó alaposan megmossuk és levesszük a kocsányt, és már indulhat is a savanyítás. 

Ha pedig rántjuk, jó sokat csináljunk, mert nem lehet abbahagyni. Én köret nélkül eszem, illetve tartármártást készítek hozzá, de rizs és krumpli is mehet mellé, ízlés szerint.

Fotó: Szász Eszter/Sóbors

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr7914905138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása