Gyors, tápláló tápiókapuding: pici fehér gyöngyök óriási energiával

Szász Eszter 2019. június 28.

Régóta kerestem olyan gyorsan és könnyen elkészíthető reggelit, ami a müzli vagy a zabkása helyettesítője lehet, variálható, tényleg energiát ad és lehetőség szerint nem terheli meg a gyomrom.

Egy ultrafutó barátnőmtől hallottam először a tápiókáról, ő a Balaton körbefutásakor ette ezt, amikor már semmit nem akart befogadni a gyomra. Vagyis a tápiókából főzött pudingot. Ez az étel elképesztő energiát adott neki úgy, hogy az emésztését sem terhelte meg. 

tapioka_puding.jpg 

Mi az a tápióka?

A tápiókagyöngy egy trópusi növény, a manióka gyökeréből kinyert keményítő. Teljesen semleges ízű, így bármivel ízesíthető. Por és gyöngy alakban használják. Ha a gyöngyöt megfőzik, gumis és krémes állagú lesz, ha növényi tejjel készítik, akkor kocsonyás végeredményt kapnak.

A tápióka vasban, kalciumban, valamint káliumban, foszforban és magnéziumban is gazdag. Gluténérzékenyeknek is ajánlott, ugyanis a tápióka gluténmentes, a belőle készült liszt sűrítésre is tökéletes. Nem véletlenül laktat és lát el rengeteg energiával ez az étel: a zsírtartalma alacsony, szénhidráttartalma pedig magas, egy fél csésze bőven fedezi a napi szükségletet. 

Hogyan készül?

A tápiókagyöngyöt be kell áztatni főzés előtt. Mivel nagyon sok folyadékot vesz fel, kevés is elég belőle. Reggelire is tökéletes, bármilyen gyümölccsel dúsíthatjuk, valamint remekül illik hozzá a fahéj vagy a kakaópor is. Hidegen pohárdesszertnek is kiváló. Ha még forrón tesszük hozzá a gyümölcsöket, akkor a puding átveszi a gyümölcs színét is. 

Fotó: Getty Images
 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr4514911082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása