A turmixgép sosem dolgozott annyit, mint most, mióta meleg van. Nemcsak turmixok készülnek benne, hanem percek alatt elkészülő hideg krémlevesek is, amik minden igényt kielégítenek, ami kánikulában felmerülhet.
A cékla minden évszak jolly jokere, különösen, mióta felfedeztem a vákuumfóliázott, előrefőzött változatot, amivel tényleg, de tényleg pár perc alatt készül el egy adag leves.
Főzés és pucolás nélkül
Persze nem lesz így olyan intenzív az íze, mint a házilag, gonddal megsütött vagy megfőzött változatoknak, de a szükség törvényt bont, és ez a megoldás annyira kényelmes, hogy nem lehet neki ellenállni. Ha lehet, 30 fok felett nem kapcsoljuk be itthon a sütőt, szóval minden létező segítség jól jön. Ezzel pedig mind a sütés felesleges melegítő hatásától, mind a pucolás fárasztó és kézfestő mellékhatásaitól megkíméljük magunkat.
Édes és savanykás
A céklának egyáltalán nem szokatlan párja a málna, aminek szintén szezonja van most, kár lenne nem összerakni őket. Nem csak színben, ízben is nagyon jól kiegészítik egymást, a cékla édeskés, a málna pedig savanykásan édes. Betétnek mehet bele pirított dió vagy sajtok, lehet dúsítani görög joghurttal vagy tejszínnel is. Akkor a legjobb, ha turmixolás után néhány órát a hűtőben tölt.
Fotó: Ács Bori/Sóbors