Egy apró trükk, amivel feleannyi idő alatt karamellizálható a hagyma

P. Szabó Fruzsi 2019. június 24.

A hagymakaramellizálás hosszadalmas, fáradságos munka. Tokkal-vonóval akár egy órát is igénybe vehet a művelet, ha a klasszikus metódus szerint kívánunk eljárni. Állítólag még maguk a franciák is inkább a bisztróba mennek, ha egy jó kis hagymalevesre - melynek ugyebár karamellizált hagyma az alapja - fáj a foguk.

A hagymakaramellizálás egyébként nem bonyolult dolog, nem kell hozzá se túl nagy szakértelem, se komoly konyhai géppark. Mindössze egy vaslábas  - de akár még ettől is eltekinthetünk - és egy fakanál szükségeltetik hozzá.

Az anyagigény se túlzottan költséges, nem olyan, ami anyagi romlásba döntené a háztartásunkat. Hagyma és vaj kell csupán hozzá, illetőleg egy csipet só. Jó, igaz, valamit elfelejtettem, egy éles kés és vágódeszka is szükségeltetik, ahol és amivel profi szakács módjára, villámgyorsan feldaraboljuk a hagymát. De ennél többre tényleg nem lesz szükség.

karamell1.gif

Idő és türelem

Vagyis dehogynem! Még egy dolog kell hozzá, az igazi befektetés, amiből a legkevesebb van. Az idő. Merthogy a hagymakaramellizálás egy lassú, időigényes folyamat, melyet türelemmel és méltósággal kell viselni. Nem hagyhatjuk magára a barnuló hagymát - hosszabb időre legalábbis nem. A konyha vonzáskörzetében kell maradnunk és alkalmasint keverni egyet a készülő hagymán, felkapargatni a lesült részeket és várni, várni, várni, míg végre elkészül. Már többször nekiveselkedtem ennek a klasszikus konyhai műveletnek, mindig határtalan lelkesedéssel, ami aztán 30 perc elteltével, mikor a hagyma még mindig nem volt olyan, amilyennek lennie kellett volna, hamar eltűnt, mintha soha nem is lett volna.

El ne mondjátok senkinek, de ilyenkor szoktam magasabbra tekerni a lángot, és már kész is a baj. Seperc alatt odalesz a nehezen elért eredmény. Szóval nem, nem szabad alágyújtani, akkor se ha fogytán a türelem, végig kell szenvedni a dolgot.

karamell2.gif

A hétköznapi csodaszer: a szódabikarbóna

Ha a hasonlóképpen türelmetlenek híján vannak az idővel, ugyanakkor imádják a karamellizált hagymát, megpróbálkozhatnak az alábbi trükköcskével és lerövidíthetik a várakozás idegőrlő perceit. A titok nyitja a közismert, mindenre jó szer: a szódabikarbóna. A végeredmény az elkészült hagyma ízén nem hagy nyomot, ugyanakkor jócskán lerövidíti a folyamatot - nagyjából a felére csökkenti. A szódabikarbóna hozzájárulásával  ugyanis a hagymában lévő cukrok könnyebben válnak ki.

A hagymakaramellizálás ideje egyébként csak hozzávetőlegesen határozható meg. Az elkészítési idő függ a felhasznált hagyma mennyiségétől, a hagymák víz és cukortartalmától, valamint attól, hogy mennyi ideje pihennek már a spájzban. Egy szó mint száz, próbáljuk ki a szódabikarbónás varázslatot, ha van kedvünk, és örüljünk, hogy nyertünk vele egy kis időt.

 Fotó: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr4914772450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása