Nyár van és ilyenkor kevésbé kívánjuk a húst hússal ételeket. A hagyományos ízek azonban ilyenkor is jól esnek. Egyik leghagyományosabb ételünk a pörkölt jó kiindulópont, mivel hús nélkül is remekül működik.
A nyári pörkölt maga csoda. Mert ilyenkor van friss szabadföldi paradicsom és paprika, amitől a szaft ezer ízzel telik meg, dús lesz és a pompázatos.
Érdemes kísérletezni ilyenkor, mindenféle zöldséggel, bátran szemezgethetünk az egyre bővülő repertoárból. A zöldségeket nem kell soká főzni, így hamar könnyed, mégis tartalmas lakoma rittyenthető.
Friss borsóból pörkölt
Ez alkalommal borsó pörköltet készítettem egy kevés barna csiperkével. A borsót együtt fejtettük ki a gyerekekkel és módfelett élvezték a dolgot. Így az ebéd is jobban esett. Tésztát készítettem a pörkölthöz, ami talán nem a legautentikusabb, de ez alkalommal az apró népnek akartam kedveskedni - ha már annyit segédkeztek - és mivel ők legszívesebben tésztában utaznak, hát ez lett a pörkölt kísérője. De természetesen összüthetünk egy jó kis nokedlit is mellé, vagy éppen egy kevés főtt gabonával is tálalhatjuk ezt a remek kis fogást. Adjunk mellé friss salátát, savanyúságot.
Fotó: Pataki-Szabó Fruzsi/Sóbors