Nyáron nem hiányozhat a családi asztalról a rácsos meggyes pite. Ez akkor igazán jó, ha bőven van benne töltelék és jó omlós a tészta.
Szerencsére nagyon sok meggy- és cseresznyefa van a kertünkben, úgyhogy nyáron se szeri, se száma a meggyes édességeknek. Legtöbbször pite és piskóta készül belőle, ez a rácsos változat az egyik nagy kedvenc.
Nagyipraktika
Bár valószínűleg ezt a trükköt sokan ismeritek már, azért megosztom veletek: nagymamám - és most már én is - sose készít leveses gyümölcsből pitét anélkül, hogy ne szórjon a töltelék alá búzadarát vagy zsemlemorzsát. Az ugyanis felfogja a sütés közben keletkező folyadékot, nem engedi eláztatni a tésztát.
Azért, hogy biztos legyen a siker, keményítő is kerül a meggyhez, így a sülés közben kifolyó lé jól besűrűsödik. Ha valaki nem szeretné, hogy szemcsés legyen a töltelék, akkor elhagyhatja a darát, a keményítős megoldás önmagában is elegendő, de nekem így a legfinomabb.
Csavar
Bár nem kötelező, de bele lehet csempészni a töltelékbe egy kis meggypálinkát is, ha gyerekek nem esznek a sütiből. Ha pedig rajongunk a fahéjért - én egészen biztosan -, akkor az almás pitéhez hasonlóan a meggyhez is keverhetünk pár csipettel.
Fotó: Getty Images