Az autentikus olasz konyha szakértői cikizik, lenézik, pedig ha nem is olyan ősi olasz étel ez, mint a carbonara, azért a húsgombócos spagettinek is sok köze van hozzájuk.
A húsgombócos spagettit valószínűleg amerikai olasz bevándorlók készítették először a 20. század elején. A legelső publikált recept 1920-ban jelent meg New Yorkban. Ugyan az olasz konyhában is léteznek húsos tésztaszószok, úgynevezett ragúk, ez a húsgombócos verzió semmilyen tekintetben nem hagyományos az itáliai gasztronómiában.
A legegyszerűbb tehát, ha amerikai ételként gondolunk rá, de a lényeg igazából nem is az eredete. Hanem hogy nagyon jó, egyszerű, és olyan gyorsan, nagy mennyiségben előállítható, akár melegíthető is, hogy gyerekzsúrokban is be lehet vetni, mert minden gyerek és minden felnőtt szereti.
Fortélyok
Az elkészítési módok változatait alapvetően egy mozzanat különbözteti meg. Sokan megpirítják a húsgombócokat azelőtt, hogy a szószba tennék őket, míg mások, ahogy most én is, kihagyják ezt a lépést.
Elkészíthető száz százalékban marhahúsból is, de nálunk a marha-sertés keverék vált be a legjobban. Aki szívesen variálná, annak ki lehet próbálni spagetti helyett széles metélttel is, remekül működik.
Fotók: Ács Bori/Sóbors