Szerintem piskótát sütni nagyon nehéz. Biztosan azért, mert lelke van. Arra gondolok, hogy ez az amúgy egyszerűnek tűnő recept olyan sok mindenen elcsúszhat, hogy ennek csak a piskóta lelke lehet az oka.
Bármilyen egyszerűnek tűnik, nem elég, ha csak összekeverem a hozzávalókat, majd beteszem a sütőbe. Az egyik sarkalatos pont, hogy a piskóta kellőképpen felemelkedik-e. Egyik nap a kolléganőm megkérdezte, hogy szerintem van-e összefüggés a tojás frissessége és a piskóta felemelkedése között. Bevallom őszintén, fogalmam sem volt, de én nem hiszem, hogy ezen múlna.
Hideg tojással készítsük
Azon viszont igen, hogy mindig hideg tojásokkal dolgozzunk. A tojássárgáját a cukorral fehéredésig kell felverni, a fehérjét pedig egy csipet sóval kemény habbá. Ügyeljünk arra is, hogyha már egy csepp sárgája kerül a fehérjébe, elronthatja azt.
A technika
A lisztet nem véletlenül kell szitálni: így levegősebb lesz a tésztánk. A tésztát alulról felfele, félkörívben, óvatosan forgassuk össze, így nem törik össze. Előmelegített sütőbe tegyük, alsó-felső sütésre, semmiképpen ne légkeverésre. A sütő ajtaját tilos nyitogatni. Ha megsült a tészta - tűpróbával ellenőrizhető -, akkor a kinyitott sütőben fél órát pihentessük, mielőtt felszeletelnénk.
Ez a piskóta a gyerekkorom egyik kedvence. Egyszerű piskóta, benne sok-sok meggyel, édes és savanyú egyszerre. A meggy ugyan nyáron terem, de nekem mindig van pár adag az előző évi termésből a fagyasztómban, abból is tökéletes.
Fotó: Horváth Júlia/Sóbors