Fokhagymás-diós mártogatós friss zöldségekhez: az egészséges bulikaja

Ács Bori 2019. június 5.

Ha vannak alapanyagok, amik tényleg teljes értékűen tudják helyettesíteni a húst, akkor ezek közül az egyik, legalábbis élmény szintjén, mindenképpen a dió. Mert igen, a dió sósan is csodálatos, sőt, úgy a legjobb.

A grúz, bolgár, török, görög, szóval sok balkáni, közel-keleti gasztrokultúra tele van sós receptekkel, de az olaszoknak is vannak diós-gorgonzolás tésztáik vagy diós-tejszínes salsájuk, amit spagettihez kevernek éppen úgy, mint egy sima pestót. 

Csak dió és fokhagyma

Ez az egyszerű és történetesen teljesen tejtermékmentes, vegán és minden mástól is mentes mártogatós maximálisan a középpontba helyezi a diót, az egyetlen markáns ízű alapanyag mellette csak a fokhagyma. Így aztán kétféleképpen csíp, de éppen csak úgy, hogy még kellemes legyen. 

dio_s-fokhagyma_s-ma_rtogato_s_1_1.jpg

Nagyon jó friss zöldségekkel, répával, uborkával, paprikával, de különösen csodásan passzol sült zöldségekhez, például édesburgonyához, sült zellerhez és céklához is. 

Fotók: Ács Bori/Sóbors

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr5414826184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása