A piskóta olyan, mint az orosz rulett: soha nem tudhatod, hogy feljön-e, vagy ha feljön, utána összeesik-e, de még ha minden szépen és csodásan sikerül, akkor is pokoli nehéz szép szeleteket vágni belőle a tortához.
A titok csak annyi, hogy a szép torták alapja nem a klasszikus piskótatészta, hanem a kevert, vajas tészta. Ez sokkal egyenletesebben jön fel, tömörebb, szebben szeletelhető és általában jobban meg lehet bízni benne.
Íróval készült piskóta
Többféle is létezik, de nekem a kedvencem ez az eredetileg íróval készülő tésztarecept. Mivel írót nem mindenütt kapni itthon, ezért gyakran joghurt és tej keverékével helyettesítem ezt a hozzávalót.
Fontos, hogy a vajat nagyon alaposan kell kikeverni a cukorral, majd a tojásokkal is, ez a lépés helyettesíti a piskótáknál alkalmazott fehérjehab felverését. Az is fontos, hogy a sütőport egyenletesen keverjük el a liszttel, és aztán a száraz alapanyagokat a nedves egyveleggel éppen csak összeforgassuk, de ne keverjük túl, mert attól lesz morzsálódó állagú.
Fotók: Ács Bori/Sóbors