A továbbiakban nem egyszerűen egy receptet olvashattok, hanem olyan tevékenységet, ami hatékonyabban vezeti le a munkahelyi vagy egyéb feszültséget a legdrágább jógaóránál is. Egy uborkasaláta, ami nem csak finom, de stresszoldó hatású is.
A világon sokféle uborkasaláta létezik, a magyar tejfölös, a görög joghurtos, a thai mogyorós-zöld citromos, mind egy közös technológiai lépéssel indul: a felesleges vizet eltávolítja a zöldségből. Ez egy nagyon fontos művelet, mivel az uborka tulajdonképp nagy százalékában vízből áll. Ez a víz pedig só hatására távozik belőle, amitől az étel leveses lesz, ezt pedig meg kell előzni.
A kínai módszer
Több módszer is létezik, mi megsózzuk és állni hagyjuk, más hosszában félbe vágja, majd egy kanál segítségével eltávolítja a magos-lédús részt belőle, a kínaiak pedig egyszerűen elnáspángolják az uborkát, amiből így kiütögetik a magos, vizes belső részt. Ám nem csak ezért hasznos ez az agresszív módszer, hanem azért is, mert a rusztikus, rücskös, szabálytalan forma rendkívül hatékonyan veszi fel a markáns ízű, szezámolajos, fokhagymás öntetet.
Nagyon furcsának tűnhet becsomagolni egy nagy uborkát, aztán klopfolóval jó alaposan szétverni, de ehhez a salátához bizony meg kell tenni.
Fotók: Ács Bori/ Sóbors