Az egyszerű alapanyagok harmonikus elegyet alkotnak ebben a remek tájjellegű ételben. Ez a finom, tartalmas leves az Őrség ízeivel van tele, ráadásul villámgyorsan elkészíthető.
A hajdina nagy kedvencem. Általában köretnek készítem vagy lepényt sütök belőle. Ebben a receptben némileg szokatlan módon kerül felhasználásra. Levesbetét lesz belőle, de mondhatom, igazán remekül helytáll e szerepkörben is a fantasztikus, karakteres ízű álgabona.
A társául szegődő vargányával kiegészülve a hajdina pompázatos, ám talán egy kicsit túl markáns, a krémes tejfölös lé azonban remekül ellensúlyozza a szigorú, erős ízeket.
Miért érdemes hajdinát fogyasztani?
A hajdina egyébként egy szuper alapanyag. C-, E-, valamint a B-vitamin család valamennyi tagja megtalálható benne. Jelentős mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat is, főleg káliumot, kalciumot, magnéziumot, valamint nyomelemeket, vasat, rezet és cinket. Fehérjetartalma a búzához hasonlatos, viszont teljesen gluténmentes, így az arra érzékenyek is fogyaszthatják - a feldolgozás körülményeire azonban oda kell figyelni.
A hajdina eredete
A hajdinát egyébként a törökök, a mongolok hozták be Európába - hozzánk a tatárok. Ezt a mai napig őrzi a neve. A hajdina elnevezés a német Heiden szóból ered, melynek jelentése istentelen, pogány. A hajdina más néven pohánka, pogányka, tatárka. Ez utóbbiak esetén sem kérdéses az eredete.
Fotó: Pataki-Szabó Fruzsi/Sóbors