Villámgyors mogyoróvajas keksz: energiadús és egészséges ropogtatnivaló

Szász Eszter 2019. május 14.

Vaj és mogyoró? Édes és sós? A mogyoróvaj az angolszász étkezési kultúrában megszokott és elterjedt élelmiszer, a mogyoróvajas-lekváros kenyér minden gyerek uzsonnásdobozába belekerül. Itthon egyre inkább népszerű, de még mindig kevésbé, mint a mogyorókrém. Pedig érdemes kipróbálni, mert isteni finom keksz készülhet belőle.

Bár a mogyoróvaj kalóriatartalma magasabb, mint a mogyorókrémé, érdemes ezt enni, mert sokkal egészségesebb. Tápanyagokban gazdag és rengeteg jó, azaz telítetlen zsírt tartalmaz. Ezen kívül E-vitamin, magnézium, kálium és B6-vitamin is van benne. Ne idegenkedjünk tőle, vegyünk egy üveggel vagy készítsük el házilag, és próbáljuk ki. 

mogyorovajas_keksz2.jpg

Az amerikai édességeket is feldobja

Ha nem szendvicsre szeretnénk kenni, akkor kiváló sütemény-alapanyag. Ez a recept egy gyorsan elkészíthető mogyoróvajas kekszet tartalmaz, amely kívül ropog, belül krémesen elolvad a szájban. Egyébként a többi klasszikus amerikai édességbe, például a brownie-ba vagy a muffinba is kiválóan illik a mogyoróvaj,  különlegesebb, izgalmasabb lesz tőle a sütemény. 

Milyenek legyenek a hozzávalók?

Fontos, hogy a recepthez sótlan vajat használjunk, hogy a mogyoró íze még jobban érvényesüljön. Ha nem sima, hanem darabos mogyoróvajat teszünk bele, kicsit más lesz a sütemény textúrája. Arra kell figyelni, hogy hozzáadott cukortól mentes fajtát válasszunk vagy készítsünk. A sütemény másik alappillére a barna cukor, amelytől a keksz omlósabb, lágyabb lesz, és az íze is sokkal karakteresebbé válik. 

A mogyoróvajas keksz is továbbvariálható csokidarabkákkal vagy aszalt gyümölcsökkel. A másik nagy előnye, hogy a sütőből kivéve szinte azonnal ehető. 

 Fotó: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr2914682034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása