A legfinomabb, legselymesebb hollandi mártás receptje

Ács Bori 2019. május 10.

Sajnos nem vagyunk az az igazán mártásos nemzet, pedig a szószok jó szolgálatot tudnak tenni sok olyan esetben, amikor nem tudunk mit kezdeni egy alapanyaggal, vagy éppen csak egy szinttel feljebb szeretnénk emelni.

A hollandi a mártások egyik legjobbika, olyasmi, mint a majonéz, csak vajjal készül, és még selymesebb, még lágyabb, még sokkal gazdagabb ízű nála.

Annyira jó, hogy luxusszintre emel egy teljesen szokványos adag párolt zöldséget is - különösen jól passzol az éppen szezonját élő spárgához - de a legcsodálatosabb reggeli, az a Eggs Benedict is ezzel készül, ahol a buggyantott tojást öltözteti nagyon elegáns ruhába. 

hollandi_1_1.jpg

Julia Child módszere

A legtöbb módszer gőz fölött javasolja készíteni a hollandi mártást, én viszont most Julia Child egyszerűbb változatát próbáltam ki. Ennek lényege, hogy a vajat előbb a lángon felforrósítja, majd a turmixgépben készíti el a mártást. A forró vaj éppen annyira hőkezeli így a tojásokat, hogy azok megfelelő állagúra sűrűsödjenek. 

Fotó: Ács Bori/Sóbors

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr4914799422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása