Rebarbarás-epres pite: édes-fanyar gyümölcsök fahéjas cukorszirupban

Szász Eszter 2019. április 30.

A rebarbara- és eperszezon nagyjából egybeesik, ráadásul ez a két összetevő tökéletesen passzol egymáshoz. A rebarbara fanyar és az eper édeskés íze szuperül kiegészítik egymást. 

Annak ellenére, hogy a rebarbara több ezer éve ismert növény, a gasztronómiába a 18. században került be. Bár akik kóstolják, általában nagyon szeretik fanyar, érdekes ízét, mégsem a legnépszerűbb zöldség. És ez nem elírás, a rebarbara az a zöldség, amit gyümölcsként használunk fel. 

epres_rebarbaras_pite.jpg

A rebarbara felhasználása

Az egyik ilyen felhasználása az epres-rebarbarás pite, amelyben ebből a két, szinte egyszerre termő növényből készíthetünk süteményt. Mondhatnánk, hogy ez egy szuper fogyókúrás édesség, mert a rebarbara szárában, amit fogyasztunk - a levelét tilos, mert mérgező - 100 grammban mindössze 17 kalória van. Az eper is klassz diétás gyümölcs, de vigyázzunk, mert a rebarbara fanyarságát hajlamosak vagyunk szanaszét cukrozni, és akkor pont az ellenkezőjét érjük el. Természetesen, ha nem célunk a diéta, akkor nem kell így vigyázni, de érdemes akkor is meghagyni a rebarbara eredeti ízét.

Gyerekkoromban anyukám barátnője sütött rebarbarás pitét. Óriási sikere volt, de akkor még csak a felnőtteknél, nekem furcsa volt ez a fanyar íz. Azt vallom, hogy ehhez fel kellett nőnöm. Ha valakinek túl sok vagy intenzív a rebarbara íze, természetesen nem kell fele-fele arányban használnia, legyen benne inkább több az eper. 

 Fotó: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr2814764756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása