Mi az a slow cooker, és hogyan működik? Így megmarad az étel vitamintartalma

Szász Eszter 2019. április 26.

Mennyi időt szánunk evésre egy nap? Egy átlagos munkanapon körülbelül fél óra alatt ebédelünk meg, de a többi étkezésre szánt időt sem visszük túlzásba. Lehet, hogy közhelyesen hangzik, de a mai rohanó világunkban az étel készítését és az evést is nagyon gyorsan le akarjuk zavarni. Sokszor eszünk gyorsétteremben, de ha otthon főzünk, akkor is igyekszünk minél hamarabb elkészülni a fogásokkal. 

Ezt a felfokozott életmódot elégelte meg az 1986-ban, Olaszországból indult úgynevezett slow food mozgalom, amely egy olasz gasztroblogger, Carlo Petrini tiltakozásához fűződik, aki az olasz kultúra egyik legfontosabb jelképénél, a római Spanyol Lépcsőknél egy gyorsétterem megnyitását ellenezte.

Slow food mozgalom

Az első években a mozgalom csak a gyorsételek, a fast food elterjedése ellen lépett fel, de három évvel később megszületett a mozgalom alapdokumentuma Párizsban, amely a piacra járást, az étel elkészítésének élvezetét és ízlelgetését hirdette. A mozgalom szimbóluma a csiga: lassan mozog, egész életében nyugodtan eszik.  

A slow food mozgalomból később alakult ki a slow cooking, vagyis lassú főzés, amely a mindenféle előre gyártott, tartósító- és adalékanyagokkal felturbózott gyorsételek ellenpólusaként jelent meg, és rendkívül népszerűvé vált. 

A slow cooking mozgalomnak egy hátulütője van: a mai világban arra tényleg senkinek nincs ideje, hogy órákon át álljon a étel mellett és figyelje. 

slow_cooker11200x800.jpg

Mi az a slow cooker, és mit főzhetünk benne?

Erre kínál megoldást a slow cooker, vagyis a lassúfőző-edény. Az első slow cookereket a hetvenes években kezdték el használni az Egyesült Államokban. Ebben a kerek vagy ovális formájú, általában kerámiából vagy porcelánból készült, 1-5 liter űrtartalmú edényben az ételek alacsony hőfokon, legfeljebb 90 fokon párolódnak, így az ételben - a hagyományos főzési eljárásokkal ellentétben - több vitamin marad. A főzés során a folyadék gőz formájában kicsapódik az edényre, majd folyékony formában újra visszakerül az ételbe, így az elkészített fogások puhák, szaftosak és ízletesek lesznek.  Az edény megakadályozza, hogy az étel odaégjen vagy túlfőjön.

Slow cookerben szinte bármilyen ételt meg lehet főzni, a levesektől a ragus ételeken át a különféle currykig. A receptekben egy közös van: mindegyik tartalmaz valamilyen folyadékot, hogy a főzési eljárás során a hozzávalók ne száradjanak ki. Az alapanyagokat egyszerűen a fazékba kell helyezni, beállítani és magára is lehet hagyni.

slow_cooker1200x800.jpg

Mennyi időre hagyhatjuk magára az edényt?

Az én legnagyobb félelmem, hogy felteszem főni az ételt, de valami miatt ott kell hagynom, elfelejtem és leégetem az egész lakást. Ez a félelmem egyszer majdnem be is igazolódott, amikor főzés közben vittem ki a szemetet, letettem a bejárati ajtó elé, ami a huzattól becsapódott, én kívül rekedtem, a húsleves meg bent rotyogott. Végül a tűzoltók segítségével visszajutottam a lakásba, és a leves és az otthonom is megmenekült.

A slow cooker esetében nem kell ettől tartani, vagyis nem fog leégni a lakás vagy elromlani az edény, mert egy reggel elindított főzőprogram lejár, mielőtt hazaérünk. Biztonsági szempontból még jó pár órán át nem történhet semmi rendellenesség, sőt, ma már a legtöbb slow cooker 24 órás ciklussal dolgozik, ha ez letelik, a fazék automatikusan kikapcsol.

Hasznos tippek

Az edényben általában 6-8 óra alatt készül el az étel, erre rá lehet számolni az 1-2 óra melegen tartási módot.  Érdemes legalább félig vagy háromnegyedig megtölteni, hogy megóvja az ételt a túlkészüléstől.  Élelmiszerbiztonsági szempontból fontos az is, hogy fagyasztott terméket soha ne tegyünk közvetlenül bele, előtte mindenképpen olvasszuk ki.

Fotók: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr4414669773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása