A karalábé tavasszal kötelező. Finom, egészséges, remekül felhasználható alapanyag. Megtölthetjük, készíthetünk belőle levest vagy éppenséggel főzeléket.
Alább erre kerítünk sort. Ez a főzelék az egyik legnagyobb tavaszi kedvencem. Gyakran készítem ilyenkor, mikor már friss, zsenge a karalábé.
A göcsörtös téli karalábé lutri, sokszor fás, kemény, mire megpucoljuk, nem marad belőle semmi.Többször próbálkoztam már vele, mindhiába, abból ilyet nem lehet készíteni. Az igazat megvallva nem is nagyon tudom, mi másra lehet felhasználni a kis fás gumókat, azon kívül, hogy belefőzzük a levesbe vagy az alaplébe.
A zsenge karalábé
De mindegy is, hiszen most itt a tavasz, puha a karalábé, és nem kell tőle tartani. A levelét, sőt még a héját sem szabad kidobni. Rögtönözhetünk belőlük egy jó kis alaplevet, és azzal önthetjük fel a főzeléket.
Alaplé
A saját alkatrészekből főtt alaplé készítése pofonegyszerű. Tegyük a megmosott leveleket és a héjakat annyi vízbe, amennyi ellepi, majd főzzük nagyjából 10 percig. Ekkor szűrjük le, használható is.
Ami a habarást illeti, szabad a vásár. Én kecskejoghurtot szoktam használni, mert kedvelem a jellegzetes, fanyar ízét. De hagyományos tehéntejből készült joghurttal, tejföllel is kiváló. A kalandosabb kedvűek, laktózérzékenyek, illetve akik nem fogyasztanak tejterméket, akár kókuszjoghurttal is készíthetik
Fotó: Pataki-Szabó Fruzsi/Sóbors