Egy méter kalács? Retro puncsos sütemény, amibe rögtön beleszeretsz

Szász Eszter 2019. április 16.

Bevallom, pár hónappal ezelőttig fogalmam sem volt, mit takar a méteres kalács elnevezés. Próbáltam elképzelni, hogy nézhet ki egy egy méter hosszú kalács. Az ismerőseim nem is értették, hogy lehet, hogy még sosem hallottam erről az édességről. 

Bár a méteres kalács hagyományosan ünnepi étel, én egy teljesen hétköznapi alkalommal kóstoltam meg először. Jó, nem teljesen hétköznap volt, hanem hétvége, de semmit nem ünnepeltünk.

Puncs-szerelem

Arra az ominózus futásra sütötte egy barátnőm, amikor a pirozskit is kóstoltam. Ez a nap igazi nemzetközi gasztrotúra is lehetett volna, ha nem futunk előtte 30 kilométert hegyen-völgyön. Kérdésemre, hogy mit takar a méteres kalács elnevezés, csak hümmögő és majd megkóstolod válaszok érkeztek. Annyit megtudtam, hogy az egyik összetevője a puncspuding, amelyhez egy ideje - a puncsos édességekről beszélek - el nem múló szerelem fűz. 

A süteményből elég volt egy szelet, hogy megértsem, miért kedvelik olyan sokan az ízét. A vajas krém ugyan elég tömény, de ezt jól ellensúlyozza a puding lágysága. A csokoládé és a puncs párosítása pedig tökéletes harmóniát alkot. 

meteres_kalacs.jpg

Alternatív elnevezések

A méteres kalácsot retró édességnek is szokták nevezni, jelentsen ez bármit is. Talán a puding teszi, talán az, hogy újra népszerű lett. Mostanában nagyon kevés süteményhez használunk pudingot, de a méteres kalács elképzelhetetlen enélkül -  olyan, mintha mákos bejglit szeretnénk sütni, csak éppen mák nélkül.

A méteres kalácsot másképpen ferdén vágós süteménynek is nevezik, utalva arra, hogy tálaláskor nem egyenesen, hanem ferdén szeletelik fel. 

Fotó: Szász Eszter/Sóbors

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr4614669551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása