Bűbájos Hétvége, csodálatos borok - Tarcalon április végén a boroké a főszerep

Kodela Mia 2019. április 11.

Tokaj-Hegyalja legdélebbi településén, Tarcalon immár negyedik alkalommal rendezik meg április utolsó hétvégéjén a pezsgő hangulatú Bűbájos Hétvégét.

Április 26-28. között egy tavaszi hétvégére nyitott pincékkel, különleges mesterkurzussal, a közösségi Tarcal Bor harmadik évjáratának ünnepélyes bemutatójával, koncertekkel, előadásokkal, boros-piknikes vezetett dűlőtúrával, gasztronómiai kavalkáddal és megannyi izgalmas programmal várnak mindenkit. Az idei vendég borvidék Toszkána lesz.

A történetírás tanúsága szerint Könyves Kálmán király 1100-ban éppen Tarcalon jelentette ki és foglalta törvénybe: „A strigákról pedig, mivel ilyenek nincsenek, semmiféle vizsgálat ne tartassék.” A boszorkányok létezését természetesen a rendezvény szervezői is tagadják, viszont úgy vélik, néha jól jön egy kis bűbáj és hétköznapi varázslat ahhoz, hogy izgalmasabbá tegyük az életünket. A Bűbájos Hétvégét sem véletlenül tartják éppen a május elsejéhez legközelebbi hétvégén, hiszen bizonyos hiedelmek szerint ekkor volt a „boszorkányszombat”, de a májusfaállítás régi hagyománya is ehhez az időszakhoz köthető.

Az immár hagyományossá vált rendezvényen mind a száraz, mind az édes borok, a furmint és a hárslevelű rajongói is megtalálják majd kedvencüket. Szemezgessünk most a tarcali pincészetek boraiból, hogy mindenki felkészülten menjen a Bűbájos Hétvégére.

tarcal.jpg

Tarcal Bor 2017

Egyre népszerűbbek a helyi vagy régiós összefogásból származó borok, a Tarcal Bor az itteni borászatok közös, településszintű tétele. A kezdeményezésben részt vevő pincészetek saját maguk készítik el a furmintokat és a hárslevelűket, majd közösen házasítják azokat. A 2017-es borban sárga húsú gyümölcsöket, fűszereket, mandarint érezni. A korty kerek, a kis maradék cukor kedvességet visz a borba, nemcsak magában jó inni, de sokféle étel mellé lehet jó kísérő.

Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, „Zomborka” Furmint 2016

Kastélyszálló, étterem, borászat és kápolna. Már önmagában sok mindent kínál a Degenfeld Szőlőbirtok, amit máig a család irányít. A borok készítése során figyelnek a természetre, a hagyományok tisztelete mellett a modern technológiát úgy alkalmazzák, hogy abból a lehető legjobb borok szülessenek. A Zomborka kifejező illatában fehér húsú barackot, trópusi sárga húsú gyümölcsöt érezni, mellettük feltűnik a propolisz, érett citrus és ásványosság. A kerekség, a fűszeresség és a feszes savak rendkívül jó gasztroborrá teszik.

tarcal2.jpg

Majoros Birtok, Basic Instincts 2011

Elsőként a bor nevén akad meg a szemünk, de azt nem Sharon Stone, hanem Majoros László készítette. A helyi születésű borász nagy rajongója és fáradhatatlan nagykövete a furmint fajtájának, emellett elkötelezett a folyamatos tanulás, kísérletezés mellett. Ez a bor is egy ilyen kísérletezésből született, négy hónap héjon erjesztés után 48 hónap hordós érlelést kapott. A fehér húsú gyümölcsök, hordófűszerek mellett a zöld tea és a gyógynövények dominálnak. A cseresség velejárója az elkészítésnek, de nem zavaró, inkább újabb réteget pakol a borra, a gazdag íz és a feszes szerkezet még ennyi évesen is tartja.

Myrtus Pince, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2016

A családi pincészet több generáció óta foglalkozik borokkal, 2008-ban vették át a tarcali birtokot, központjában a Vigyorgó-dűlővel. Jelenleg két és fél hektárnyi területük van, és legfőbb céljuk, hogy boraikkal a tarcali területek eleganciáját mutassák meg. Ha már a tokaji aszú lényege az elegancia maga. A friss gyümölcsök, a barack és a trópusi aromák mellett a citrusosság, a vanília és a méz dominálnak. Fiatal aszú, sok élénkséggel, szép lezárása lehet egy tarcali látogatásnak is.

A részletes programról és árakról a Bűbájos Hétvége honlapján találtok információkat.

Fotók: Lighthouse Project, Bűbájos Hétvége Facebook-oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr6114731175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása