A spanyol bárok kínálatának örökös tagja, nagy örege, mely közvetlenül a krumplis tortilla mellett foglal helyet, nem más, mint az Ensaladilla rusa. A spanyol verzió az orosz hússalátához nagyon hasonlatos, csak nem hús, hanem hal és tengeri herkentyűk kerülnek bele.
Nem titkolom tovább, spanyol receptjeim nagy része Lolától származik. Lola, azaz Maria Dolores, egy apró, szőke hajú, spanyol nénike, aki, ha tudna magyarul, egész biztos olvasná a cikkeimet és büszkeséggel töltené el, hogy a kedvenc receptjeit megismeri a magyar olvasóközönség.
z ábrándos tekintetű Lola az igazi spanyol háziasszony. Számára első a család, az unokái, a gyerekei, a mogorva férje. Egész nap tüsténkedik, főzés közben dudorászik, a barátnőivel trécsel, piacra jár, jótékonysági vásárt szervez. Imádni való jelenség, akire mindig szeretettel gondolok. Noha már ezer éve nem találkoztunk mikor elkészítem a receptjeit mindig eszembe jut vidám alakja.
Az első, amit megosztott velem, az éppen az Ensaladilla rusa receptje volt. Szerintem isteni finom. Mondjuk az is igaz, hogy én akkora majonézrajongó vagyok, hogy azzal nekem bármit el lehet adni.
Mi az az Ensaladilla rusa?
Nem mintha bármi kivetnivaló lenne ebben az ételben. Zöldségek, krumpli, tojás, temérdek majonéz - és amitől igazán spanyolos lesz a kreáció - tengeri bigyók és halak harsány elegye. Mert ebben aztán minden van: tonhal, kagyló és még szardella is. Hálaistennek, ezek mind beszerezhetőek nálunk konzervformában, így az év bármely szakában elkészíthetjük ezt a remek kis salátát. A húsvéti asztalon is jól megállja a helyét.
Íme, egy nagy klasszikus, az Ensaladilla rusa, ahogy Lola készíti.
Fotó: Getty Images