A csalán nem csak egészséges, nagyon finom is - Használjuk bátran

P. Szabó Fruzsi 2019. április 1.

A sokszor becsmérelt csalán Isten kertjének legfontosabb gyógynövényei közé tartozik - így ír a csalánról Maria Treben, az osztrák füvesasszony. Milyen igaza van. A csalán egy sokoldalú csodaszer és alapanyag is egyben. A legjobb tavasszal fogyasztani, mondhatni, most van a szezonja.

Gyerekkoromban mindig borzongás fogott el a csalán puszta említésétől is. Fel sem merült bennem, hogy bármi haszna lehet ennek az alattomos növénynek, ami órákig tartó égető, csípő fájdalmat okoz a vidáman kiránduló rövidnadrágos kisgyereknek.

Igaz, ami igaz, a csaláncsípés és a kialakult csalánkiütés valóban nem kellemes, de azért nem akkora tragédia.

Kellemetlen találkozás a csalánnal

A csalán komoly védelmi rendszerrel bír. Leveleit és a szárát is mirigyszőrök borítják, melyek hangyasavat tartalmaznak. A csalánszőrök segítségével kerül a maró hatású, színtelen vegyület a bőr alá, ezzel kiváltva a jól ismert csaláncsípést. Két egyszerű, minden háztartásban fellelhető  - vagy legalábbis bármelyik gyógyszertárban kapható - szerrel azonban hatékonyan enyhíthető a csalán okozta fájdalom.

A szuperélelmiszerek után szabadon, egy szupervegyület, a nátrium-hidrogén-karbonát, ismertebb nevén a szódabikarbóna, nem csak sütemények készítésekor hasznos és nem csak remek takarítószer, de adott esetben csaláncsípésnél is segítségünkre van. Keverjünk össze egy kevés szódabikarbónát annyi vízzel, hogy krémes állagú pépet kapjunk, kenjük az érintette felületre, enyhíteni fogja a fájdalmat.

Ugyanígy segít az alkoholos bedörzsölés is, ha megcsípett a csalán. Egy vattakorongot nedvesítsünk be 70%-os etil - gyógyszertári - alkohollal, és dörzsöljük addig az égő bőrfelületet, amíg fáj. A módszer gyors enyhülést hoz.

Fontos, ha nagy bőrfelület érintett - mert mondjuk belehuppantunk a csalánosba -, és a fájdalom, valamint a bőrtünetek nem enyhülnek 24 óra elteltével a házi kezelés hatására sem, forduljunk orvoshoz. 

csalan1.gif

Második nekifutás: barátkozzunk meg a csalánnal

Miután túl vagyunk a csípésen, kezeltük és meggyógyult, ismerkedjünk meg újra a csalánnal. 

Nálunk két ismert csalánfaj honos, az árvacsalán vagy apró csalán, mely kertekben és utak mentén terem, valamint a nagy csalán, mely inkább erdőszélen fordul elő. Külsőre nagyon hasonlatosak, hatóanyagaik nagyjából azonosak, az árvacsalán szőrei azonban nem bocsájtanak ki mérget.

A hasonlóság könnyen megcsalhatja a kezdő csalángyűjtőt, ezért ha rászánjuk magunkat, hosszú nadrágban, hosszú ujjú pólóban, kesztyűvel felszerelkezve induljunk csalángyűjtésre, abból baj nem lehet. A lényeg, hogy ne forgalmas utak mellett szedjük a csalánt.

Ha nem lelkesedünk az efféle tevékenységekért, piacokon is belefuthatunk friss csalánba. Én például a Bosnyákra járok, ott szoktam megkérni az egyik kistermelő bácsit, hogy rendszeresen hozzon nekem. Ha füvesember sincs a közelben, aki csalánnal látna el bennünket, akkor sem kell feladni. Még mindig ott a régi jó szárított csalán, csalántea vagy csalánkapszula, amit beszerezhetünk bármelyik gyógyszertárban vagy bioboltban.

csalan2.gif

Mi mindenre jó a csalán?

Maria Treben tavaszi tisztítókúrák részeként ajánlja nekünk a vérképző, vértisztító csalánt. Négy héten keresztül igyunk egy csésze csalánteát éhgyomorra, majd a nap folyamán még két pohárral. Egy csészéhez egy púpozott kávéskanál szárított csalán vagy csalántea szükségeltetik. Forrázzuk le, hagyjuk állni fél percig, szűrjük le és lassan kortyoljuk el.

A csalán remek vízhajtó, ezért húgyúti fertőzések esetén, kiegészítő kezelésként érdemes napi szinten fogyasztani. A már leírtak szerint, de csak naponta egyszer. 30 napnál tovább pedig ne fogyasszuk, mert kimossa a vérből a tápanyagokat is.

A csípős zöld fogyasztásával a körmeink és hajunk szépségéért és egészségéért is sokat tehetünk. A csalán ugyanis rengeteg kovasavat tartalmaz, így a törékeny haj és köröm állapotát is pozitívan befolyásolja.

Ízületi gyulladásokat is kezelhetünk csalánnal, mivel a gyógynövény jótékonyan befolyásolja a húgysav szintjét. Főzzünk teát a leírtaknak megfelelően és fogyasszuk naponta - de három hónapnál nem tovább. Helyileg is alkalmazhatjuk a főzetet, egy tiszta ruhát itassunk át vele, és tegyük azt a fájó ízületekre.

Csalán a konyhában

A hőkezelt csalán nem csíp, és nagyon hasonlatos a spenóthoz, a sóskához. Ennek megfelelően készülhet a leveléből főzelék, a zsenge hajtásaiból leves vagy saláta. Vagy ami még jobb, csalánpesto tésztára.

Fotó: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr9214717459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása