Már nem csak te akarsz tenni a műanyag ellen: az élelmiszerláncok is lépnek lassan

Szász Eszter 2019. március 29.

Belegondoltál már, hogy egy átlagos bevásárlás alkalmával mennyi műanyag zacskót használunk el?

Megvesszük a pékárut, amit szépen külön beleteszünk műanyag zacskókba. Megyünk tovább a zöldség-gyümölcs részlegre, vásárolunk almát, banánt, répát és még sorolhatnám, mindegyiket gondosan nejlonzacskókba helyezzük. Ha valami kimért magot vagy fűszert veszünk, azt is műanyagba tesszük. És a sort folytathatnánk a végtelenségig. 

Hazaérve kicsomagoljuk a vásárolt dolgokat, és azt látjuk, hogy máris legalább tíz nejlonzacskóval gazdagodtunk. Akinek kutyája van, egy részét kutyapiszok felszedésére félreteheti, vagyis újrahasznosítja, de lássuk be, a legtöbb zacskó a szemétben végzi, és még csak az sem biztos, hogy a szelektívben. És ez csak egy ember vagy család egyszeri bevásárlása volt.

Sokkoló adatok a műanyag-felhasználásról

Ma Magyarországon az egy főre jutó éves nejlonzacskó-felhasználás 30 darab. Ez a szám nem is tűnhet olyan soknak, de ha megszorozzuk az ország lakosságával, akkor az közel 300 millió zacskót jelent. A kidobott műanyagok ráadásul 1000 évig szennyezhetik a bolygónkat. Egy biztos, a felesleges műanyaghasználat aggasztó méreteket ölt. De nem csak a zacskó a probléma, ha belegondolunk, szinte minden termék - a kozmetikumoktól kezdve a tartós élelmiszereken át a magazinokig - műanyagba van csomagolva. 

A másik nagy probléma az egyszer használatos tányérok, poharak és evőeszközök használata. Egy házibuli vagy gyerekzsúr során rengeteg ilyen szemét termelődik, amely a kukában végzi, ezzel is terhelve a környezetet. Elég csak a futóversenyeken a rengeteg eldobott műanyag pohárra gondolni, amelyeket hiába szednek össze, akkor sem fognak lebomlani. Szerencsére már vannak versenyszervezők, akik felismerték ezt a problémát, és újrahasznosított tányérból kínálják az ételeket, valamint a frissítőpontokon mindenki csak saját pohárból ihat, műanyagot nem használnak.

zero_waste_vasarlas.jpg

Nem az újrahasznosítás a lényeg

Egy másik kimutatás szerint hazánkban egy nap alatt egymillió műanyag zacskó fogy. Az Európai Unió hulladékra vonatkozó irányelvei közt szerepel, hogy a 2014-es szinthez képest 2019-re 80 százalékkal csökkenteni kellene az egyszer használatos műanyagok mennyiségét. Ennek érdekében egyre több tagállam lép fel törvényi eszközökkel, közöttük Magyarország is.

A Guardian a napokban közölt sokkoló felvételeket egy Fülöp-szigetek partjaihoz sodródott bálnatetemről, amelynek halálát a gyomrába került töménytelen mennyiségű műanyag zacskó és szemét okozta. De nem kell messzi tengerekre utazni ahhoz, hogy sokkolódjunk, és legyinteni sem szabad, hogy az óceánok műanyagszennyezése nem a mi gondunk. A hazai élővizek ugyanúgy tele vannak eldobott palackokkal, a környezetbe kerülő hulladék pedig mikroműanyagként köszön majd vissza, hogy másról ne is ejtsünk szót.

Textil- vagy papírtáskák a műanyag helyett

Sokan gondolják, hogy a szelektív hulladékgyűjtés megoldás, de ez inkább halottnak a csók. Természetesen kell az újrahasznosítás, de ennél radikálisabb megoldásokra van szükség hosszútávon, mégpedig arra, hogy ne használjunk ennyi műanyagot. Már az is előrelépés, ha műanyag zacskó helyett papírzacskóba tesszük az árut, de sajnos egy idő után az is a szemétben végzi. Szerencsére kezdenek elterjedni az úgynevezett csomagolásmentes boltok is, ahol mindenki saját dobozba, zsákba teheti azt a mennyiségű terméket, amelyre éppen akkor szüksége van.

Ma már egyre többen járnak különféle mintás vagy átlátszó textilszatyrokkal vásárolni, amely ugyanúgy „működik”, mint a nejlon, beletesszük a terméket, lemérjük - vagy a pénztárnál lemérik -, hazavisszük, és máris nincs felesleges szemetünk.

Először sokan idegenkedve nézték ezeket a zsákokat, de most már teljesen természetessé vált, hogy ezekben tesszük fel a mérlegre a zöldséget-gyümölcsöt vagy a pékárut. A természetes burkolással rendelkező élelmiszert, mint például a banán, felesleges bármibe is csomagolni. 

zero_waste_vasarlas1.jpg

Élelmiszerláncok a műanyagok ellen

Az Aldi, a Lidl és a Spar is felismerte a problémát, a napokban mindhárom üzletlánc sajtóközleményt adott ki a műanyagcsökkentésről.

Az Aldi a „Mellőzni. Újrafelhasználni. Újrahasznosítani” szlogen alatt futó intézkedéscsomagjának részeként 2025-re a saját márkás termékek esetében 100%-ban újrahasznosítható csomagolóanyagot fog használni. A gyümölcsöket és a zöldségeket is igyekszik csomagolásmentesen kínálni, valamint év végéig megszünteti az egyszer használatos kesztyűket a pékáruk mellett. Ugyanígy az egyszer használatos műanyag termékeket is kivonja a boltjaiból. Az áruházlánc az intézkedéstől újabb, mintegy 2,5 tonnányi műanyagcsökkenést vár.

A Spar egyes vidéki üzleteiben hamarosan megvásárolhatóak a többször használatos zöldség- és gyümölcstároló szatyrok, amelyekkel - a vállalat reményei szerint - jelentősen csökkenhet a hulladék mennyisége. Ezek a zsákok több évig használhatóak, és ha tönkremennek, a szelektív gyűjtőbe kerülve újrahasznosíthatóak. Ha a kezdeményezés sikeres lesz, akkor az üzletlánc összes boltjában bevezetik ezt a rendszert.

A Lidl legújabb intézkedése most a saját márkás ásványvizek PET-palackjainak súlycsökkentésére, továbbá műanyag-csomagolásának visszaszorítására irányul. Az intézkedésnek köszönhetően a vállalat további 210 tonnával csökkenti a műanyag-felhasználását 2019 végéig. Terveik szerint 2025-re 20 százalékkal csökkenti a műanyag felhasználását, saját márkás termékei plasztik csomagolásainak újrahasznosíthatóságát pedig 100%-ig szeretné emelni. 2019 év végéig az áruházlánc megszünteti az egyszer használatos műanyag termékek, mint a szívószálak, az eldobható műanyag poharak, műanyag tányérok és evőeszközök, valamint a műanyag fültisztító pálcikák értékesítését.

Fotók: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr7014702930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása