Napsütés, madárcsicsergés és tojásos nokedli ecetes fejes salátával - nagyon nehéz lenne eldönteni, melyik miatt örülünk legjobban a tavasznak, de jelenleg ez utóbbi vezeti magasan a listát.
A tojásos nokedli egyáltalán nem illett a családunk repertoárjába, hiszen nem kiegyensúlyozottan tápláló, voltaképp két köret egymás mellett - ezért én felnőttként ettem életemben először, pedig a legtöbb ember számára ez egy nosztalgikus, gyerekkori étel. Ennek ellenére ugyanúgy imádom, mintha harmincéves viszony fűzne hozzá.
Szeretjük, de nem beszélünk róla
Szerintem úgy a legjobb, ha az ecetes lé vegyül a nokedlivel, de ez lehet, hogy a végletekig fokozza ennek az ételnek az értelmezhetetlenségét, olyasmi, mint a túrós csusza pörccel és kristálycukorral vagy a gyorséttermes vaníliafagylalt sült krumplival. Szeretjük, de nem beszélünk róla.
Nokedlit készíteni egyszerű, de rá kell érezni az ideális, se nem folyós, se nem kemény állagú tésztára, és a szaggatáshoz is kell némi egészséges karizom. Az ecetes fejes salátához csak egy jó öntet és nagyon friss saláta kell.
Fotók: Ács Bori/Sóbors