Selymes és bársonyos aioli, a spanyolok csodás fokhagymakréme

P. Szabó Fruzsi 2019. március 23.

A legenda szerint az aioli feltalálója a kegyetlen Néró császár volt. Hogy ennek mennyi az igazságtartalma, nos, azt nehéz lenne megmondani. Bárki is találta ki, annyi bizonyos, hogy remekművet alkotott. Annak, aki szereti a fokhagymát, az aioli, alioli vagy ajoaceite maga lesz a mennyország.

Mivel nálunk nem árulnak aiolit a boltban, mint minden rendes spanyol szupermarketben, magunknak kell megcsinálni ezt a pompás fokhagymakrémet, de ez ne szegje kedvünket. Mozsárban kell készíteni, másképp nem lesz jó – ne higgyünk a youtube-os home-videóknak.

aioli8.gif

Az aioli izommunkát igényel

Nem feltétlenül szükséges, de jó, ha van otthon egy erős kezű férfi. Amennyiben van, bízzuk rá az aioli elkészítését, mi csak az instrukciókat adjuk - és csodáljuk a párunkat, ahogy izzad. Még egy macho espanol is segít a konyhában alkalmasint. Sőt, van egy- két fogás, melyről úgy tartják, jobb ízű lesz, ha egy férfi készíti el. Ilyen az aioli is. 

Az eredeti recept szerint az aioliba nem kerül más, csak fokhagyma, egy kevés só és olívaolaj, viszont így  nehezebb a kivitelezése, mint az alábbi módszerrel, ahol tojássárgáját is teszünk bele. A könnyebbség kedvéért a tojásos verziót közöljük. Még egy dolog: én olíva- helyett napraforgóolajat használok, mert azt tapasztaltam, hogy úgy könnyebb lesz a krém. De aki ragaszkodik az olívaolajhoz, nyugodtan készítheti azzal is. Az arány ugyanaz.

 Fotó: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr6614656805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása