A hűtőben felejtett basmati-, esetleg jázminrizs - egy kis banánnal megspékelve - desszertként született újjá a maradékfelhasználás jegyében. Egy punnyadós vasárnapra ideális választás ez a recept.
Gyakran készítek rizst, de valamilyen érthetetlen oknál fogva sose tudom belőni az ideális mennyiséget. Vagy túl keveset főzök, vagy - ezt elkerülendő - túl sokat, ami aztán megmarad, bekerül a hűtőbe, és majd lesz vele valami alapon ott marad.
Ezért is örültem meg ennek a receptnek, amelyben a maradék rizs értelmet nyer. Édesen, gyümölcsösen, ötperces nassolnivaló formájában.
Hozzáteszem, nem vagyok nagy banánfogyasztó és a törpéimnek se szívesen adom, mert a banán nagyon sokat utazik, mire elér hozzánk. De néha-néha - főleg az ínséges tavaszváró időszakban - megesik, hogy elcsábulok, és veszek egy keveset.
Leggyakrabban sütibe, kásába, smoothie-ba keverem, és mindig teszek mellé valami jó kis melegítő fűszert, egy kevés fahéjat vagy nagy kedvencemet, a vaníliát. Ennek szellemében jöjjön a recept.
Fotó: Pataki-Szabó Fruzsi/Só&Bors