Rétesekbe, kelt tésztákba, bejglibe mindig szükség van valamilyen finom töltelékre. Általában a receptekben nincsen részletes leírás, csak annyi, hogy keverjük össze a diót cukorral vagy készítsünk egy túrós tölteléket, de pontos arányokat nem adnak meg.
Nagymamám körülbelül százéves szakácskönyvében hétféle zseniális töltelékrecept van, amelyek rétesekben, de más süteményekben is szuperül működnek. Hagyományos és kicsit extrább változatok is vannak, a dióstól az almáson át egészen a rizses töltelékig. A töltelékek körülbelül 50 dkg lisztből készült rétestésztához elegendőek.
Almás töltelék
Hámozzunk meg 1 kg almát, reszeljük le, majd addig pároljuk, amíg el nem fövi a levét. Ezután, az alma édességétől függően, körülbelül 8-10 dkg cukorral és fahéjjal ízesítsük. Nyugodtan lehet közben kóstolgatni, az ízlésünknek megfelelően állítsuk be az édességét. Ha érett, puha almáink vannak, akkor nem is muszáj őket megdinsztelni, reszeljük le, hintsük meg fahéjas cukorral, majd csavarjuk ki a levét. Az alma sülés közben is levet enged, úgyhogy a tésztát alaposan szórjuk meg zsemlemorzsával vagy búzadarával.
Mákos töltelék
A mákos töltelékhez sokan csak összekeverik a cukrot és a mákot, és ezzel lezártnak tekintik az ügyet. Azonban ahhoz, hogy ne legyen száraz a töltelék, tegyünk a 15 dkg mák és a 10 dkg cukor mellé 2-3 evőkanál tejet is. Kerüljön bele egy citrom reszelt héja és egy csomag vaníliás cukor is. Ha pedig extrán szaftosra szeretnénk, akkor még szilvalekvárral is ki lehet keverni.
Meggyes vagy cseresznyés töltelék
Egy réteshez körülbelül 50 dkg gyümölcsre van szükség. Magozzuk ki a meggyet vagy cseresznyét, nyomkodjuk ki a levét, majd szórjuk morzsával vagy búzadarával hintett tésztára. Ha savanyú, akkor egy kis fahéjas cukorral ízesítsük. Ha kicsit különlegesebb tölteléket szeretnénk, akkor keverjük össze a kimagozott gyümölcsöt a mákos töltelékkel.
Túrós töltelék
30 dkg túrót keverjünk össze 1 evőkanál tejföllel, 1 tojássárgájával, 2 evőkanál cukorral, 1 evőkanál búzadarával, egy citrom reszelt héjával, 1 csomag vaníliás cukorral és körülbelül 5 dkg mazsolával. Nagymamám a mazsolát mind a túrós, mind a diós töltelék esetében rumba áztatja pár órára, úgy szórja a töltelékbe. Ha szaftos, leveses a túró akkor nem kell bele tejföl, ha pedig túl száraz, akkor nem kell bele búzadara. Mindenesetre a tésztát szórjuk meg morzsával vagy grízzel, hogy a túrós töltelék ne áztassa át.
Diós töltelék
A diós töltelék hasonlóan készül a mákoshoz: 15 dkg darált dióhoz tegyünk 10 dkg cukrot és 2-3 kanál tejet. Ízlés szerint mehet bele reszelt citromhéj és rumba áztatott mazsola is. Ha kicsit szaftosabb tölteléket szeretnénk, akkor baracklekvárral is ki lehet keverni, de akkor kevesebb cukor kell hozzá.
Káposztás töltelék
Gyaluljunk vagy reszeljünk le 80 dkg káposztát. Gyengén sózzuk meg, majd hagyjuk állni 30 percig, hogy levet eresszen. Forrósítsunk fel 5 dkg zsírt, adjuk hozzá a káposztát, fedő alatt nagyon kevés víz hozzáadásával pároljuk meg, ha már félig megpuhult, vegyük le a fedőt, pirítsuk le. Ízlés szerint sóval, borssal, vagy akár cukorral ízesítsük. A káposztás rétes frissen a legfinomabb, melegen tálaljuk.
Rizses töltelék
A rizses töltelékhez főzzünk meg kétszer annyi tejben 10 dkg rizst, amit 2 evőkanál cukorral és 1 csomag vaníliás cukorral ízesítsünk. Tehát lényegében készítsünk egy tejberizst. A rizst csak akkor kenjük a tésztára, amikor már kihűlt. A kihűlt tejberizst fel lehet turbózni, adjunk hozzá 2 tojássárgáját, 3 dkg vajat és a 2 tojás felvert habját, így könnyebb, habosabb lesz a végeredmény. Ha szeretnénk, a rizsbe is csempészhetünk pár dkg mazsolát.
Fotók: Getty Images