A tökmag önmagában is finom nassolnivaló, de pár fűszerrel és alapanyaggal megspékelve igazán különleges vendégváró lehet belőle.
Négyféle, egyszerű variációt mutatunk: sajtos, chilis, mézes és fahéjas tökmagot. Mindegyik más hangulatú estéhez passzol, de az összes elképesztően finom. Mind a négy tökmag ugyanúgy készül, éppen csak a hozzávalók listája változik. A receptekben a bögre alatt a 2,5 deciliteres változatot értem.
A cikk alján szerepel részletes leírással a fahéjas verzió, a többinek csak az arányait ismertetem, a sütésük teljesen ugyanaz. Sőt, ha egy időben készül a négyféle, egyszerre is sülhetnek, ráférnek egy nagyobb sütőlapra.
Sajtos tökmag
A sajtos vagy pizzás tökmag olasz fűszerekkel és parmezánnal készül, de ha még egy kis paradicsomot, akár ketchupot, adunk hozzá, olyan lesz, mintha az olasz finomságot nassolnánk.
Hozzávalók:
- 1 bögre tökmag
- 2 evőkanál parmezán sajt
- 1 teáskanál oregánó
- 1/2 teáskanál tengeri só
- 1/4 teáskanál fokhagymapor
- 1 evőkanál olívaolaj
Csak mindent összekeverünk és 20 perc alatt megpirítunk. Ennél egyszerűbb és gyorsabb sós nassolnivaló nincs a világon.
Chili-lime tökmag
A chilis-lime-os nassolnivaló igazán különleges, kicsit csípős, kicsit savanykás, de pont ettől kerülnek az ízek tökéletes harmóniába.
Hozzávalók:
- 1 bögre tökmag
- 2 teáskanál olívaolaj
- 1/2 teáskanál chilipor
- 1/2 teáskanál tengeri só
- 1/4 teáskanál cayenne-bors
- 2 evőkanál lime-lé
Nem muszáj kétféle csípőset beszerezni, használhattok csak chiliport vagy csak cayenne-borsot, de akkor annyival többet tegyetek belőle.
Mézes tökmag
Elkészítése és sütése is megegyezik a fahéjassal, éppen csak az alapanyagok változnak:
- 1 bögre tökmag
- 1 evőkanál méz
- 1/4 teáskanál tengeri só
- 1 evőkanál kókuszzsír (olvasztva)
Mind a mézes, mind a fahéjas tökmag esetében a recept kókuszzsírt használ, de ezt nyugodtan lecserélhetitek olvasztott vajra is. A mézes verzió pikantériáját az adja, hogy egy kis tengeri só kerül bele, amely tökéletes harmóniába hozza az édes és a sós ízeket.
Fotók: Getty Images