Négy szuper egészséges nassolnivaló tökmagból - Sajtos, chilis, mézes és fahéjas

Sági Zsófia 2019. március 9.

A tökmag önmagában is finom nassolnivaló, de pár fűszerrel és alapanyaggal megspékelve igazán különleges vendégváró lehet belőle. 

Négyféle, egyszerű variációt mutatunk: sajtos, chilis, mézes és fahéjas tökmagot. Mindegyik más hangulatú estéhez passzol, de az összes elképesztően finom. Mind a négy tökmag ugyanúgy készül, éppen csak a hozzávalók listája változik. A receptekben a bögre alatt a 2,5 deciliteres változatot értem.

A cikk alján szerepel részletes leírással a fahéjas verzió, a többinek csak az arányait ismertetem, a sütésük teljesen ugyanaz. Sőt, ha egy időben készül a négyféle, egyszerre is sülhetnek, ráférnek egy nagyobb sütőlapra. 

Sajtos tökmag

A sajtos vagy pizzás tökmag olasz fűszerekkel és parmezánnal készül, de ha még egy kis paradicsomot, akár ketchupot, adunk hozzá, olyan lesz, mintha az olasz finomságot nassolnánk.

Hozzávalók:

  • 1 bögre tökmag
  • 2 evőkanál parmezán sajt
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1/2 teáskanál tengeri só
  • 1/4 teáskanál fokhagymapor
  • 1 evőkanál olívaolaj

Csak mindent összekeverünk és 20 perc alatt megpirítunk. Ennél egyszerűbb és gyorsabb sós nassolnivaló nincs a világon.

tokmag.jpg

Chili-lime tökmag

A chilis-lime-os nassolnivaló igazán különleges, kicsit csípős, kicsit savanykás, de pont ettől kerülnek az ízek tökéletes harmóniába.

Hozzávalók:

  • 1 bögre tökmag
  • 2 teáskanál olívaolaj
  • 1/2 teáskanál chilipor
  • 1/2 teáskanál tengeri só
  • 1/4 teáskanál cayenne-bors
  • 2 evőkanál lime-lé

Nem muszáj kétféle csípőset beszerezni, használhattok csak chiliport vagy csak cayenne-borsot, de akkor annyival többet tegyetek belőle.

Mézes tökmag 

Elkészítése és sütése is megegyezik a fahéjassal, éppen csak az alapanyagok változnak: 

  • 1 bögre tökmag
  • 1 evőkanál méz
  • 1/4 teáskanál tengeri só
  • 1 evőkanál kókuszzsír (olvasztva)

Mind a mézes, mind a fahéjas tökmag esetében a recept kókuszzsírt használ, de ezt nyugodtan lecserélhetitek olvasztott vajra is. A mézes verzió pikantériáját az adja, hogy egy kis tengeri só kerül bele, amely tökéletes harmóniába hozza az édes és a sós ízeket.

Fotók: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr1414635454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása