A legjobb gasztrofilmek nőkről nőknek - Nőnapi filmajánló

P. Szabó Fruzsi 2019. március 8.

Gasztrofilmes gyűjtésünk következő részében a nőké a főszerep. Páratlan női konyhaművészekről szóló filmekkel tisztelgünk minden nőtársunk előtt a Nemzetközi Nőnap alkalmából.

Az ízek, az ételek és a főzés iránti szenvedélyes rajongás körül szövődő történetekben a közös momentum, minden kétséget kizáróan, a beteljesedés - olykor elfojtott - vágya.

A konyhában, a munkában, anyaként és természetesen a szerelemben. Kinek ebben, kinek abban.

 gasztofilmekno_knek1.gif

Szeress Mexikóban 

A legvadabb dél-amerikai szappanoperákat megszégyenítő, borzalmas magyar cím ne szegje kedvünket. Eredeti címén Como aqua para chocolate - ugye mennyivel jobban hangzik -, egy igazán remek mexikói film, mely Laura Esquivel azonos című regénye alapján készült. A mexikói forradalom idején játszódó történetben Tita és Pedro - viszontagságoktól terhes - szerelmének történetén keresztül merülhetünk el a mexikói konyha izgalmas világában. A konyhaasztalon született és a konyhában felnőtt Tita a hagyományok fojtogató szorításában élő családja elől a főzésbe menekül, és minden örömét-bánatát, szenvedélyét és vágyát belefőzi az ételeibe, melyek aztán varázslatos módon hatnak arra, aki megkóstolja azokat. A Szeress Mexióban a vásznon újjászületve, az eredeti regényhez méltóan zseniális maradt.

Bella Martha 

Az elszánt, öntudatos Martha a munkájának él. Szakácsként szigorú tempót diktál az étteremben, melyet vezet. Aztán egyik pillanatról a másikra minden megváltozik, mikor nővére egy tragikus autóbalesetben életét veszti. Marthahoz kerül ugyanis árván maradt 8 éves unokahúga, Lina. Az eddig kizárólag a karrierjére koncentráló szakácsnő nehezen birkózik meg a hirtelen nyakába szakadt szereppel, az anyasággal. Ha ez nem lenne elég, még egy új tehetséges szakács is megjelenik a konyhában. A változás elkerülhetetlen.

A történet egyébként Hollywoodot is megihlette, Ízlések és pofonok címen Catherine Zeta-Jones főszereplésével gondolták újra.

 Ha valaki kedvet kapott hozzá, rögtön meg is nézheti, a teljes film elérhető Youtube-on.

Babett lakomája 

Babett a polgárháború elől menekül el Franciaországból, miután elveszíti a családját. Egy puritán dán faluban talál menedéket. A települést egykor irányító helyi lelkész két lányának házában kezd el dolgozni.

Ekkor már sok évvel vagyunk a vallási vezető halála után. A  helyzet azonban mit sem változott a szigorú vallási elvek szerint élő falucskában. Babett káprázatos főztje lesz a változás kulcsa, ami egy szerencsés véletlennek köszönhetően kerül terítékre a lelkész születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett vacsorán. Mert “a mi szép világunkban drágám, minden lehetséges”.

Mediterrán finomságok 

Ha létezik az” igazán spanyol” spanyol vígjátékok kategóriája, akkor a Mediterrán finomságok minden fronton hozza a szintet. Szenvedélyes, túlzásokkal teli, zavarba ejtő, itt-ott kicsit ripacs, korántsem egyszerű de könnyen szerethető. Nem árulok el túl nagy titkot: a szimpatikus narrátor - a főhősnő fia - már az első percben elmondja, hogy anyja, Sofia lesz a világ legjobb szakácsa. Ez elsőre nem tűnik túl szerencsés megoldásnak, de a spanyolok már csak ilyenek. A film elején bejelentik, hogy a főhős révbe fog érni és pont. Igaz, hogy a szakmai siker miatt már nem kell aggódnunk, de azért itt még nem kell pontot tenni az ügy végére.

Ezután bontakozik ki  ugyanis a történet. Sofia a családi étterem konyhájában tanulja meg a szakma fortélyait. Férjhez megy, gyerekeket szül, szeretőt tart, és mint azt már tudni lehet, legendás hírű séffé válik. A film egyszerű vonalvezetését ellensúlyozza a zűrzavaros párkapcsolati viszonyrendszer. A Mediterrán finomságok alapvetően egy szórakoztató, laza film. Lehetőleg ne a gyerekekkel nézzük, mert spanyolosan adagolt mennyiségű a testiség benne.

Love and lemons -  Az igaz szerelem receptje 

A Love and lemons egy helyes svéd gasztrofilm, egy főzős, önkeresős romkom. A főhősnő, Agnes, aki édesanyjától örökli az ételek és főzés iránti szenvedélyét, séf lesz. Munkája remek, boldog párkapcsolatban él. Látszólag minden tökéletes. Agnes élete azonban fenekestül felfordul, mikor váratlanul kirúgják és még a barátja is szakít vele. A kisebb visszaesések dacára továbblép, és egy új, de meglehetősen kockázatos projektbe kezd. Szülei minden félretett pénzét befekteti egy újonnan nyíló étterembe, melynek így társtulajdonosa és főszakácsa lesz. A siker természetesen nem jön könnyen. Sőt, a film során többször átértékelődik, mi az, ami igazán fontos az életben. Mindeközben az új szerelem is megjelenik a láthatáron.

A film életszerű helyzetek és reakciók sora, bénázó, szerethető karakterek jellemfejlődése, és a házi koszt vs. fine dining összecsapása az ízlelőbimbók megnyerésért folytatott harcban. Hogy túl sokat ne áruljunk el.

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr1614642484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása