Ha a vega kénytelen beérni a sült krumplival, mit csináljanak szegény vegánok?

Ács Bori 2019. március 7.

A Piqniq szervezésében megrendezett eseményen jártunk, ahol bloggerek, séfek és vendéglátók beszélgettek arról, mit kezdjen a vendéglátás az egyre növekvő vegán trenddel.

Szerencsére nem tört ki olyasféle háború a húsevők és vegánok között, amilyeneket mostanában a közösségi médiában látni, még a vegánok és a vegetáriánusok sem szúrták ki egymás szemét, holott virtuálisan ez a jelenség sem ritka. Úgy tűnt, körülbelül egy hullámhosszon van mindenki a felmerülő kérdésekben, és abban is egyetértettek, milyen irányokat kellene kitűzni ahhoz, hogy változzon vagy tovább fejlődjön a hazai helyzet.

Zöldséges ételek az étlapon

Bár egyre több vegán étterem, bisztró és hamburgerező tűnik fel Budapesten, még mindig nagyon kevés ilyen hely van, és különösen nagy hiány van az éttermekben a vega és vegán opciókból. Tehát még mindig gyakori az a jelenség, hogy ha egy húst nem evő vendég betér egy átlagos bisztróba, akkor köretet kell rendelnie, mert nem létezik húsmentes fogás. A beszélgetés során többen is hangsúlyozták, hogy valójában nem kell túl sok plusz energia, csak egy kis nyitottság kellene ahhoz, hogy a menüre tegyenek egy-egy vega fogást. 

vegan-eloadas.jpg

Ha vega van is, nincs vegán

Antalóczy György, a Flow café tulajdonosa, vegán, és a bisztrójában is vegán ételeket kínál. Ő azt mondta, a legnagyobb baj az, hogy a legtöbb helyen nem értik, mi az, hogy vegán, és hiába kér tojásos tészta helyett durumtésztát, ha meg is teszik ezt a változtatást, a végén mégis rászórnak egy nagy adag parmezánt a tetejére. A gondolkodásmódban és a hozzáállásban sincs meg ez a nyitottság. Ő nem azt szeretné, hogy legyen minden hely vegán, hanem csak azt, hogy mindenütt legyen vegán választási lehetőség. Sőt, azt mondja, abban látja a jövőt, hogy egyszer olyan menő lesz vegán ételeket enni, mint ahogyan mostanában menő dolog egyik este vietnámit, másik este pizzát vacsorázni. Már heti egy vegán étkezéssel sokat tenne mindenki magáért és a környezetért is.

husevok_es_veganok.jpg

A hús-köret gondolkodásmód lejárt

A beszélgetések során Várvízi Péter, a Larus Étterem séfje, és Pethő Dániel, a Csalogány 26 Étterem társtulajdonosa, egyetértettek abban, hogy a hús-köret gondolkodásmód lejárt. Ételkoncepciók vannak, amikbe vagy beépül a hús, hal és tejtermék, vagy nem, és ugyanígy lehet egy étel pusztán zöldséges - ez csak a séfen múlik. A szakácsok sokat beszéltek az edukáció fontosságáról is: arról, hogy a kezdő szakácsok mennyire nem ismerik a zöldségeket, salátákat, önteteket és a bennük rejlő lehetőségeket. Aztán ehhez kapcsolódóan merült fel a gyerekek gasztronómiai nevelése, amiről Saás Petra, a Fruccola lánc tulajdonosa mondta el, hogy kizárólag a szülőkön múlik a dolog, a gyerekekben megvan a nyitottság, csak kitartónak kell lenni.

Az esemény legnagyobb eredménye talán az volt, hogy különböző gondolkodású, foglalkozású és hozzáállással rendelkező, gasztronómiával foglalkozó figurák beszélgettek egy fontos témáról nagy egyetértésben - ez valódi ritkaságnak számít manapság.

Fotók: Piqniq / Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr1914642864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása