Mi valójában a smaragdzöld matcha és miért ilyen népszerű?

Sági Zsófia 2019. március 1.

Mostanában a csapból is a matcha tea folyik - matcha teás kávé, sütemény, fagylalt és minden más, amit ebből a zöld porból el lehet készíteni. De mi ez pontosan és miért szeretik ennyire?

A matcha, a japánok tradicionális itala, egy körülbelül 800 éve létező zöld tea levelének őrleménye. Eleinte csak a buddhista mesterek fogyasztották, a japán szertartások, a zen buddhizmus szerves része volt. Ma már Európában is hatalmas népszerűségnek örvend, amit gyönyörű zöld színének, különleges aromájának és áldásos gyógyhatásának köszönhet. 

A matcha tea azt jelenti, hogy porrá zúzott tea, ugyanis a friss tealeveleket porrá őrlik, ebben a formában árusítják és fogyasztják. Nem tartalmaz színező- vagy adalékanyagot, élénkzöld színét a klorofillnak köszönheti. A klorofill termelődése szándékos folyamat eredménye: a betakarítás előtt a teaültetvényeket letakarják, árnyékban nevelik. Ezzel a módszerrel csökken a napsugárzás hatása a tealevelekre, amelyek kénytelenek valahogyan pótolni a napfény hiányát, így klorofillt termelnek. A legjobb matchát adó teák nem fiatalok, életkoruk 25-30 év között van. 

matchatea.jpg

A matcha tea íze, fogyasztása és tárolása

A jó minőségű matcha teát az ízéről és a színéről ismerhetjük fel. A minőségi matcha lágy és édeskés ízű, édességet az L-theanin aminosavaknak és a növényi rostoknak köszönheti. A színe smaragdzöld, viszont a gyengébb minőségű inkább sárgásbarna. Ma már édesített, cukrozott vagy tejporral kikevert változatokat is lehet kapni, úgyhogy, hacsak nem direkt cukros verziót szeretnénk, vigyázzunk a gyanúsan olcsó zöld porokkal. 

A matcha teából hígabb és sűrűbb, krémesebb változatot is készíthetünk, a teaport hideg és forró vízzel egyaránt felönthetjük. Az alap 70-100 mililiter víz, a hígabb verzióhoz körülbelül 2 gramm, a sűrűbbhöz 5 gramm port tegyünk. A matcha teát mindenbe bele lehet keverni: turmixba, joghurtba, süteménytésztába, csokoládéba, fagylaltba, bátran kísérletezzünk az ízekkel és állagokkal.  

A matcha tea érzékenyen reagál a környezet hatásaira, ezért a legjobb, ha fémdobozban és hűtőszekrényben tároljuk, így van legkevésbé kitéve a környezeti változásoknak. Azonban, ha sokáig tartogatjuk, a hűtőben található pára egy idő után kis gömböcskökké formálhatja, ezért a teát használat előtt mindig szitáljuk át. 

matchasuti.jpg

A matcha tea egészségre gyakorolt hatása 

A matcha tea valódi csodaszer, természetes gyógyszer, kiváló minőségű teacserjékből készül. Míg általában a tealeveleket leforrázva fogyasztjuk, itt 100%-ban a tea levelét isszuk meg, ráadásul a levelek őrlése közben nem jön létre erjedés, kíméletes gőzöléssel állítják meg a tea fermentációját, ezért jóval erősebb hatása van, mint a hagyományos változatnak.

Nemcsak vitaminokban és ásványi anyagokban, hanem polifenolokban is bővelkedik, amelyek a szívbetegségek és a rákos elváltozások megelőzésében vannak segítségünkre. A teák közül a zöld tea tartalmazza a legtöbb antioxidánst, ráadásul ez a hatóanyag a matcha teánál megsokszorozódik, úgyhogy egészen elképesztő mennyiségű antioxidáns van benne, az áfonyát és a goji bogyót is lekörözi. 

A matcha tea koffeint is tartalmaz, ráadásul nem is keveset: háromszor annyi koffein található benne, mint a hagyományos teában vagy kávéban, tehát figyeljünk arra, hogy lefekvés előtt 6 órával már ne fogyasszunk belőle. A matcha tea csak az elmét teszi éberré, fogyasztói szerint álmosság nélküli nyugalmi állapotot idéz elő, ezért a meditáció és a relaxáció egyik eszközének is tartják.

A matcha tea veszélye

Bár a matcha tea kis mértékben gyógyszer, fogyasztását nem szabad túlzásba vinni: a nem organikus környezetben termesztett teák ólmot tartalmazhatnak. Főként a Kínából importált matcha tea esetében nagy a veszély, ugyanis Kínában az iparosodás következtében megnőtt a levegőben található nehézfémek mennyisége, amelyek a talajba és a vízbe kerülnek, ahonnan a teanövények felszívják őket. Mivel a matcha teánál az egész levelet használják fel a por előállításához, több ólom kerül bele, mint a hagyományos teákba. Ezért naponta maximum egy csészével fogyasszunk belőle.

Fotók: Getty Images

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr8614626472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása