Úgy érzed, kimerültél? Ezek az ételek segítenek a téli letargia ellen

Ács Bori 2019. február 25.

Kezdünk eljutni a télnek arra a pontjára, amikor már a napi négy kávé sem ébreszt fel, csak a szívet dobogtatja meg. Amikor reggel ugyanolyan fáradtan ébredünk, ahogy lefeküdtünk, és egyik náthából a másik torokfájásba kúszunk át.

A fáradtságot pedig úgy érezzük, hogy csak még több tésztával, süteménnyel és csokoládéval tudjuk ellensúlyozni, amit rövid örömmámor után újabb, szemhéjat lenyomó mélypont követ.

Úgy döntöttem, itt, a mélyponthoz közel, muszáj némi tudatosságot vinni a dologba, és olyan ételeket választani, amik felébresztenek és nem elaltatnak, amik energiát adnak és nem pedig elvesznek. Íme, az összes okosság együtt, amit téli kimerültség ellen tehetünk evéssel és ivással:

Folyadék

Ezt hiába mondja nekem bárki, hiába írja le minden nap egy újabb cikk, nem bírok eleget inni, és gyakran ez okozza a bajt. Dehidratált állapotban, különösen felfűtött szobában, lezuhan a vérnyomás, fejfájásom, majd migrénem lesz, nem bírok koncentrálni. Szóval inni kellene, sokat, de legalábbis eleget.

borscs3_1.jpg

Egyenletes vércukorszint

Lehet, hogy az okozza a fáradt mélypontokat, hogy nem rendszeresen és nem jól eszünk. Naponta ötször kellene enni, keveset, de rostokban és lassan felszívódó szénhidrátokban gazdag ételeket. Sok hüvelyest, babot, lencsét, csicseriborsót, zöldséget, kevés húst és gyümölcsöt, semennyi vagy nagyon kevés cukrot. Ha nem ugrál le-föl a vércukorszintünk a fél nap koplalástól, majd hirtelen bezabálástól, sokkal nagyobb lesz a teljesítőképességünk is. 

Nem csak zöldség-gyümölcs

Nyilván mindenki azt várja, hogy a következő pontban figyelmeztessem az elegendő zöldség-és gyümölcsfogyasztásra, ami így is lenne, ha nem lenne még fontosabb az energiaszint szempontjából a kielégítő mennyiségű B-12 vitamin, fehérje és zsír. Kimerülés ellen elsősorban a B-vitaminban gazdag ételekre van szükség, mint a magvak, tojás, máj, húsok, halak, szóval minden olyan, amiben jól hasznosítható zsírok találhatók.

dsc_3148.jpg

Kedvenc receptjeink, amik illenek a fenti mintába:

Minestrone leves: ami tele van zöldségekkel, de bab és olívaolaj is van benne. 

Brokkoli mogyoróval: rost is, zöldség is, olajos mag is, ráadásul iszonyú finom. 

Buddha tál: a változatosság csimborasszója, amiben tényleg minden szükséges benne van.

Szicíliai narancssaláta: lila hagymával - húsok mellé is meglepően jól illik. 

A cékla minden mennyiségben jöhet és jót is tesz:

Sütve, naranccsal

Levesbe főzve sok más zöldséggel és gombával

Nyersen, joghurttal.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr614615104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása