Kezdünk eljutni a télnek arra a pontjára, amikor már a napi négy kávé sem ébreszt fel, csak a szívet dobogtatja meg. Amikor reggel ugyanolyan fáradtan ébredünk, ahogy lefeküdtünk, és egyik náthából a másik torokfájásba kúszunk át.
A fáradtságot pedig úgy érezzük, hogy csak még több tésztával, süteménnyel és csokoládéval tudjuk ellensúlyozni, amit rövid örömmámor után újabb, szemhéjat lenyomó mélypont követ.
Úgy döntöttem, itt, a mélyponthoz közel, muszáj némi tudatosságot vinni a dologba, és olyan ételeket választani, amik felébresztenek és nem elaltatnak, amik energiát adnak és nem pedig elvesznek. Íme, az összes okosság együtt, amit téli kimerültség ellen tehetünk evéssel és ivással:
Folyadék
Ezt hiába mondja nekem bárki, hiába írja le minden nap egy újabb cikk, nem bírok eleget inni, és gyakran ez okozza a bajt. Dehidratált állapotban, különösen felfűtött szobában, lezuhan a vérnyomás, fejfájásom, majd migrénem lesz, nem bírok koncentrálni. Szóval inni kellene, sokat, de legalábbis eleget.
Egyenletes vércukorszint
Lehet, hogy az okozza a fáradt mélypontokat, hogy nem rendszeresen és nem jól eszünk. Naponta ötször kellene enni, keveset, de rostokban és lassan felszívódó szénhidrátokban gazdag ételeket. Sok hüvelyest, babot, lencsét, csicseriborsót, zöldséget, kevés húst és gyümölcsöt, semennyi vagy nagyon kevés cukrot. Ha nem ugrál le-föl a vércukorszintünk a fél nap koplalástól, majd hirtelen bezabálástól, sokkal nagyobb lesz a teljesítőképességünk is.
Nem csak zöldség-gyümölcs
Nyilván mindenki azt várja, hogy a következő pontban figyelmeztessem az elegendő zöldség-és gyümölcsfogyasztásra, ami így is lenne, ha nem lenne még fontosabb az energiaszint szempontjából a kielégítő mennyiségű B-12 vitamin, fehérje és zsír. Kimerülés ellen elsősorban a B-vitaminban gazdag ételekre van szükség, mint a magvak, tojás, máj, húsok, halak, szóval minden olyan, amiben jól hasznosítható zsírok találhatók.
Kedvenc receptjeink, amik illenek a fenti mintába:
Minestrone leves: ami tele van zöldségekkel, de bab és olívaolaj is van benne.
Brokkoli mogyoróval: rost is, zöldség is, olajos mag is, ráadásul iszonyú finom.
Buddha tál: a változatosság csimborasszója, amiben tényleg minden szükséges benne van.
Szicíliai narancssaláta: lila hagymával - húsok mellé is meglepően jól illik.
A cékla minden mennyiségben jöhet és jót is tesz:
Levesbe főzve sok más zöldséggel és gombával
Fotók: Ács Bori/Só&Bors