Ez a reggeli egészen biztosan megadja az energialöketet a napra: zabpehely, dió és banán alkotja a tésztát, cukor minimális mértékben, liszt pedig egyáltalán nem kerül bele.
Gyors, egyszerű, egészséges nassolnivaló, ami energiával tölt fel a nap végéig. A zabpehelykosárkák bővelkednek fehérjében, fél csészényi zabpehelyben 6 gramm fehérje található, ráadásul ezt tovább gazdagítja a dió, a banán és a tej is.
Muszáj egy kis zsiradékot is tenni a tésztába, de tényleg csak minimális mennyiséget: egy evőkanál olaj vagy vaj már elegendő ahhoz, hogy ne ragadjanak le a kosárkák.
Bögrés receptről van szó, úgyhogy nagyon gyorsan össze lehet állítani a tésztát, a méregetéshez 2,5 deciliteres bögrére van szükség. Cukor helyett juharszirupot, tehéntej helyett mandulatejet, vaj helyett pedig kókuszzsírt lehet használni, ha extra egészséges verziót készítenétek.
Mivel több mint 4 deciliter tej kerül a süteménybe, liszt pedig semennyi, megmondom őszintén, nem tudtam, hogy hogyan fog összeállni a tészta a folyékony, zabpelyhes masszából. Azonban sütés közben a zabpehely magába szívja a tejet, megdagad, és igazán pofás kis kosárkák kerülnek ki a sütőből.
Fotó: Sági Zsófia/Só&Bors