Nobel-díjat kellene adni az egylábasos tészta feltalálójának - imádom, hogy mennyire egyszerű ez az étel. Csak mindent beledobálunk egy mélyebb serpenyőbe vagy lábasba, és hagyjuk, hogy a dolgok összefőjenek. Se mosogatnivaló, se sok munka.
Nemrég írtunk egy szuper egylábasos tésztáról, a sütőtökös-sajtkrémes csodáról. Az egy vega verzió volt, ez viszont egy húsos, gombás változat, amely elképesztően krémes a sűrű tejszín és az ízes alaplé találkozásától.
A száraz fehérbor és a parmezán sajt teszik fel az i-re a pontot. Ezt a két hozzávalót semmiképpen ne hagyjuk ki a tésztából, ízükben és állagukban is pótolhatatlan összetevői az ételnek. Az egylábasos tészta egyetlen hátránya, hogy frissen, melegen kell elfogyasztani, úgyhogy ez nem egy olyan étel, amit érdemes több nappal előre elkészíteni.
A csirkének nem a mellét, hanem a combját használjuk, hogy ne száradjon ki a hús a hőkezelés során. A főzést rögtön a csirkecombfilével kezdjük, alaposan át kell sütni, az oldalát pedig lepirítani. Nyugodtan félbevághatjuk a húst, hogy megnézzük, átsült-e rendesen, úgyis csíkokra vágva kerül majd az ételbe.
Tejszín helyett használhatunk cukrozatlan sűrített tejet, ezzel az étel zsírtartalmát úgy csökkenthetjük a felére, hogy az ízek és az állagok mit sem változnak: ugyanolyan krémes, selymes szószt kapunk.
Fotó: Getty Images