Ebben a szupergyors, vegán spagettiben az avokádó és a bazsalikomos pesto játssza a főszerepet - ezeken kívül nincs is másra szükségünk, úgyhogy egy nagyon egyszerű és egészséges fogásról van szó.
Mialatt kifőzzük a tésztát, elkészül a szósz is, sőt - több idő az előbbi, mint az utóbbi. Lehet spagettivel, pennével vagy farfalle tésztával is készíteni, de használhatunk teljes kiőrlésűt és gluténmenteset is, ha diétás fogást szeretnénk.
A szószt egy egyszerű bazsalikomos pesto alkotja, amibe avokádó kerül: a hozzávalókat csak egyszerűen össze kell aprítani vagy krémesre turmixolni. A zöldek mellé tehetünk diót, mandulát, fenyőmagot, ránk van bízva a pesto alapanyaga. Ha a szószt túl sűrűnek érezzük, olívaolajjal vagy vízzel hígíthatunk az állagán.
Ha nem ragaszkodunk a vegán verzióhoz, akkor parmezán sajtot is tehetünk a pestóba, vagy ha abba nem is, de a tészta tetejére. Hogyha szeretnénk a szószt tovább dúsítani, akkor víz helyett használjunk tejszínt, így krémesebb lesz az állaga, de kevésbé lesz fogyókúrás fogás. Amennyiben a húsevők táborát gyarapítjuk, tegyünk lepirított csirkemellcsíkokat is a tésztához.
Készíthetünk a pestóból nagyobb adagot, ugyanis sokáig eláll, és később fel lehet használni szendvicskrémként vagy salátaöntetként is. Nem kell megijedni, ha a tárolás ideje alatt az avokádó elveszti zöld színét és megbarnul, attól még ugyanolyan jó az étel. Mindenesetre szorosan fedjük le alufóliával a pestónkat, az egy darabig meggátolja az oxidációt.
Fotó: Getty Images