Mi van a párizsiban és miért fontos elolvasni az összetételét?

Ács Bori 2019. január 31.

A gyerekek imádják a párizsit, legszívesebben minden áldott nap párizsis kiflit ennének vacsorára, de szerencsétlenek nem mindig kapnak, csak ha épp be tudok szerezni abból az egyetlenegy fajtából, amiben nincs adalékanyag, és finom is.

Vannak az ijesztgetők, akik szerint mérgezem a gyerekeimet, ha párizsit adok nekik, meg van a másik véglet, akit egyáltalán nem érdekel, mi van benne, örül, ha a gyerek megeszik valamit. Én valahol középen járok, és nincs lelkiismeret-furdalásom azért, mert néha esznek párizsit, azt viszont nagyon igyekszem elkerülni, hogy szójarudat kapjanak tömegnövelővel húsipari termék helyett.

Az eszményi párizsi

A párizsi vízzel kevert húsnyesedékből, húsmaradványokból készül, eddig ezzel nincs is baj. Ha ugyanis nem sok vízzel lenne keverve, nem lenne párizsi. Ez az az eljárás, ami ennek a terméknek a különleges állagát előfeltételezi. A baj nem az tehát, ha sok víz van benne, hanem ha nagyon kevés hús. Az ideális párizsiban hús van, szalonna és víz, más nincs. 

pa_rizsi.jpg

Sok-sok szója

A valóságban a legtöbb párizsi javarészt szójából áll, amivel a sok vizet és zsírt igyekeznek megkötni, ám mivel a szója allergén lehet, kötelező feltüntetni a csomagoláson, itt is a kulcs az olvasás. A legnagyobb baj mégcsak nem is a szójával van, hanem a mesterséges adalékokal, E-kkel, tartósítószerekkel, aromákkal, tömegnövelőkkel, állomány javítókkal, színezékekkel. A jó párizsihoz maximum aszkorbinsavat adnak, hogy a tárolás során ne szürküljön el, a többiek viszont jól ki vannak színezve. 

Gyanús az olcsó

Érdemes figyelni az elnevezést is: a prémium vagy kiváló minőség jelzőket csak azok használhatják, akiknek a terméke valóban nagy százalékban tartalmaz húst. Emellett érdemes nézni az árakat is, nagyon gyanús a túlságosan olcsó ár, a rudakat pedig meg is lehet nyomkodni kicsit: ha nagyon ruganyos, gumis, akkor bizony több a szója, mint a hús.

pa_rizsi2.jpg

A legjobbak

A Nébih tavaly tesztelte a magyar piacon kapható párizsikat. Nemcsak azt vizsgálták, hogy a termékek megfelelnek-e az élelmiszerbiztonsági előírásoknak, de azt is, hogy milyen százalékban tartalmaz a csontról mechanikusan lefejtett húst, hiszen ez is húsz százalékban van maximalizálva. Az összesen 30 darab vizsgált párizsiból csak egy bukott el a vizsgálaton túlságosan magas víztartalma miatt. Egy szakértőkből és laikusokból álló bizottság kedveltségi sorrendet is felállított. Ennek eredményeképpen állítottak fel egy rangsort, amelyet itt találnak. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr5514568420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása