Karcsúság, egészség és ragyogó bőr: mire jó a citromos víz, és mire nem?

Ács Bori 2019. január 3.

Sokáig nem értettem, hogyan lehetséges, hogy nem lesznek rosszul tőle, akik citromos vízzel kezdik a napot. Aztán egy iszonyú nehezen induló téli reggelen kipróbáltam, és kiderült, hogy jó dolog, sőt, jobb, mint a kávé vagy a tea.

Reggel hatékonyabb

Voltaképpen semmi nem bizonyítja, hogy különösebb gyógyhatása lenne a víz és a citrom amúgy is ismert egészséges tulajdonságain túl. A citrom tele van C-vitaminnal, és ha vízbe tesszük, több vizet tudunk meginni, amire pedig szükségünk van, általában többre, mint amennyit maguktól bevinnénk a szervezetünkbe. A víz serkenti az emésztést, hidratálja a bőrt. Szóval első hallásra nincs itt semmi varázslat és látnivaló, mégis az az igazság, hogy az időzítés minden. Lehet, hogy egy délutáni pohár citromos víz egyszerűen csak egészséges, de egy reggel, éhgyomorra fogyasztott meleg citromos víz sokkal több ennél.

A víz jó: ez nem újdonság

Sokkal több, de elsősorban azért, mert jólesik. Az egész éjszakás szomjazás után a kávé csak még több folyadékot hajtana ki a szervezetből, ezért esik jól előtte pótolni azt, ami éjszaka kimaradt. Reggel pedig általában meleg italra vágyunk, ezért jobb tehát így, bár sokak szerint hidegen ugyanolyan hatásos.

citromos_viz.jpg

Jó, de nem mindenható

Az egészséges táplálkozással és tudatos életmóddal foglalkozó blogok viszont nem állnak meg ennél, hanem egy rakás csodát szeretnének a citromos víz reggeli intézményére aggatni. Ezeket a Medical News szerencsére mind egyenként cáfolja.

  • A citromban lévő rost segít lefogyni. Nem igaz, hiszen csak a citrom levét adjuk a vízhez, és a citrom rostjaiban is oly kevés a rost, hogy nem igazán jelentős a hatása. A víz viszont valóban segít fogyni, reggel különösen, amennyiben beindítja az emésztést.
  • A lúgosító diéta hívei szerint segít helyreállítani a szervezet PH-egyensúlyát. Nem igaz, mert a szervezet PH-egyensúlyát semmi nem befolyásolja, amit eszünk vagy iszunk.
  • Méregtelenít. Igen, a víz segíti a kiválasztást és az emésztést, de a citromos víznek ehhez nincs sok köze.
  • Serkenti a kiválasztást. Igaz, amennyiben minél több vizet iszol, annál több ürül a szervezetedből.
  • Növeli az IQ-t. Igaz, hogy a reggeli víz segít felébredni és jobban koncentrálni, de nincs köze az intelligenciához.

Nem varázslat, nem változunk tőle csillogó szarvú unikornissá, de lehet, hogy könnyebben indul a napunk. Egy próbát mindenképp megér.

Fotó: Shutterstock

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr6814482426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása