Sűrű újévi lencseleves, minden jóval megpakolva

Sági Zsófia 2018. december 30.

A lencse az újév első napjának elmaradhatatlan étele, szerencsét és gazdagságot hoz a népszokás szerint. Többféle formában fogyaszthatjuk, a legnépszerűbb változat mégis a lencseleves. Ez is sokféleképpen készülhet, de megmutatom most nektek a tuti befutót.

Nálunk tényleg nem telik el úgy újév, hogy ne együnk lencsét - ilyenkor mindig a nagymamám készíti a lencselevest. Azonban már egyre kevesebb szilvesztert töltök otthon, családi körben, úgyhogy ideje volt megtanulnom nekem is a receptet. Ez nagyon hasonlít nagymamám változatára, egy-két kisebb csavar van csak benne.

lencseleves.jpg

Nálunk a lencseleves sosem tejfölös, sosem tárkonyos, hanem pirospaprikával készül, sok zöldséggel és karikára vágott házi kolbásszal. Ehhez a mennyiséghez én fél szál jófajta kolbászt használok, de van, aki szerint többet is elbír - ezért írtam a recepthez, hogy ízlés szerinti mennyiséggel dolgozzunk. Ha kicsit extrábban szeretnénk kínálni a levest, akkor még vékonyra szeletelt, lepirított bacont is teszünk a tetejére. Aki pedig tejfölösen szereti, nyugodtan kínálhat mellé, hogy krémesebb legyen.

Szinte minden évben változtatunk valamit a recepten, volt már olyan, hogy krumpli is került bele, mamám néha tarhonyát is rak levesbetétnek, illetve sokszor virslit is belefőzünk a húsimádó családtagoknak. Én paradicsomot is teszek, bele - nem sokat, éppen csak egy darabot -, a pirospaprikás ételekhez, legyen az gulyásleves vagy pörkölt, igen jól passzol.  

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr514333475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása