Így készül a brit mince pie - Semmiféle darálthús nincs benne!

Kóczián Zita 2018. december 16.

Mindenkinek van egy kedvenc karácsonyi süteménye. Itthon a legtöbbeknek egyből a mákos/diós/gesztenyés bejgli ugrik be, esetleg a mézeskalács vagy az ünnepi fatörzstorta. Az én favoritom viszont igazi brit klasszikus, amitől évekig ódzkodtam, hála egy aprócska fordítási bakinak, ami szépen fenn is maradt a köztudatban.

Az angoloknál van ugyanis egy mince pie – azaz a nagyon csúnyán hangzó „vagdalt” pite - elnevezésű süteményke, aminek a töltelékét is mince meatnek, vagyis vagdalt húsnak hívják.

Valójában azonban semmiféle hús nem kerül a sütibe, csak a töltelékül szolgáló összeaprított aszalt gyümölcsök annyira hasonlítottak a darált húsra, hogy viccesen így nevezték el a fűszeres, gyümölcsös tölteléket.

linzerkosarka-recept-cover.jpg

A magyar fordítók azonban nem voltak vicces kedvükben, ezért itthon elterjedt a hír, hogy az angolok porcukorral megszórt, darált húsos pitét esznek ünnepekkor, aminél kevés gusztustalanabb dolgot hallani, a képeken viszont olyan tündérinek tűntek a csillagocskákkal díszített linzerkosárkák, hogy ki kellett próbálnom a saját verziómat. Így született meg ez a recept, lekvárral töltve, de persze csillagocskákkal. Azóta igazi családi klasszikus lett, amit minden ünnepkor követel a család, de persze bármikor elkészíthetitek, ugyanúgy óriási sikere lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr8414294013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása