A legjobb ehető ajándék ínyenceknek: pácolt sajt üvegben

Ács Bori 2018. december 16.

Igazából szomorú dolog, hogy eddigi hosszú életemet a nakladany hermelin nevű csodálatos cseh sörkorcsolya ismerete nélkül éltem le. Tömény, erős, ütős íz, ami első kóstoláskor megdöbbent, második kóstolásra magával ragad.

Egy olyan penészes sajtról van szó, amit fűszerekkel, hagymával rétegezve kell zárható dobozban vagy üvegben elhelyezni, majd erjedni hagyni. Szobahőmérsékleten néhány nap, hűtőben pár hét alatt készül el. Most kevertem be életem első hermelinjét és annyira izgatott vagyok, hogyan fog sikerülni, hogy néhány óránként ránézek, megrázogatom és drukkolok neki.

A sajt a pácban nyúlós, kenhető állagúvá válik és egy csípős, nagyon erős ízt kap majd. Nagyban meghatározza a végeredményt a fűszerezés is: eredetileg babérlevél és hagyma, valamint egész borsszemek kerülnek a sajt közé, de egyes receptek fokhagymát, rozmaringot, kakukkfüvet ás fűszerpaprikát is használnak hozzá. 

dsc_3795.jpg

Akinek vannak igazán ínyenc barátai, szuper ajándék lehet ebből a számukra - nincs sok munka vele, és akár úgy is átadhatjuk, hogy az ajándékozottnak kell bevárnia, mire megérik. 

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr8814471274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása