Párolóbetét: haszontalan vagy hasznos kütyü a konyhában?

Ács Bori 2018. december 2.

Az már egyértelmű, hogy a legtöbb zöldség sütve a legfinomabb, de hogyan lesznek a legegészségesebbek? Egyre több kutatás állítja, hogy a párolás vagy gőzölés a legjobb módszer, ha az a cél, hogy minél több jótékony hatását megőrizze az étel.

A víz és a magas hőmérséklet sok vitamint és ásványi anyagot kiold a zöldségekből. A cél tehát az, hogy minél alacsonyabb hőfokon, a lehető legkevesebb vízben és a legrövidebb ideig pároljuk őket. A legjobb, ha víz nem is éri, csak a forró gőz járja át a zöldségeket.

Olcsó és hasznos

Szóval erre való az az elképesztően furcsa küllemű, olcsó fém eszköz, amiről sokáig nem is tudtam, micsoda. Párolóbetétnek hívják és mint az utóbbi évben, mióta van nekem ilyen, megtudtam, nagyon hasznos darab a háztartásban. Egyrészt állítható a mérete, ezért több különböző fazékhoz is illeszthető.

Feledékeny anyukák barátja

További elképesztően praktikus tulajdonsága, hogy a hagyományos párolással ellentétben a betét használata közben nem kell árgus szemekkel figyelni, vajon leég-e az étel. Simán ott is lehet felejteni néhány perccel az ideális elkészítési időn túl, akkor sem történik semmi katasztrófa. Mivel a zöldségek a betéten pihennek, a víz pedig a lábos alján van, a forró vízből kicsapódó gőzben sokkal lassabban, de egyenletesebben puhulnak meg. A párolóbetét akkor volt különösen hasznos társam, mikor nap mint nap bébiételeket gyártottam. Így sosem főttek a zöldségek túl, bíztam benne, hogy a legtöbb tápanyagot magukban tartják és mégis egyenletesen megpuhultak.

parolo.jpg

Így működik

A párolóbetétet beteszem a fazék aljába, majd annyi vizet öntök alá, hogy semmiképp se legyen képes átjönni a kis lukakon. A vizet felforralom, sózom, és amikor bugyborékol, a betétben teszem a megmosott és felaprított zöldséget. Lefedem, és addig párolom, míg éppen puha nem lesz. Ekkor a közepén lévő kis fogó segítségével kiemelem a gőzből, és hideg vízbe teszem. Brokkolinál, például ennél a mogyorós receptnél, répánál és zöldborsónál is nagyon bevált, sőt, bizonyos esetekben, ha éppen nem sütöm, akkor a karfiol is jobb lesz ezzel a módszerrel. 

További felhasználási lehetőségei

Nem csak zöldségek puhítására alkalmas ez a hasznos kis eszköz. Ha nekivágok egyszer végre a házi kínai gombóckészítésnek, és nem sikerül bambusz párolót beszereznem, biztosan ezzel fogom megpróbálni. De a hagyományos mákos-sodós, édes gőzgombóc is elkészíthető a segítségével. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr2314405916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása