Hogyan szabaduljunk meg az ételmolyoktól? Egyetlen módszer van

Ács Bori 2018. november 19.

A háztartás legádázabb ellenségei: amikor megjelennek, képtelenség őket többet elkergetni, beássák magukat a leglehetetlenebb helyekre is, megrágják, hálóval szövik be, legkedvesebb dugicsokinkat, legdrágább kávénkat és a véres munkával pucolt dióba is kukacot raknak.

Sosem akarok belenyugodni abba, amit mindig mindenki tanácsol, ha molyokról van szó, pedig valóban ez az egyetlen tuti módszer: ha egyszer megjelentek, dobj ki mindent. Vérzik a szívem a bontatlan csomag rizseket, liszteket a kukába hajítani. Hogyan működnek a kármentő módszerek, egyáltalán létezik-e ilyesmi?

Nem a lepke a baj

Ha molylepkéket látunk repkedni a lakásban, akkor már biztosan betelepedtek valahová a peték és a lárvák, a feromonos lapok tehát semmit nem érnek. A baj forrását legalábbis biztosan nem tudják kiirtani, hiszen azok még nem repülnek el a ragacsos csapdáig. A legnagyobb baj, hogy nem csak az ételeinkbe, de a polcok mögé, közé, konyhabútor, hűtő hátára is betelepednek. Nincs más hátra, egyszerűen muszáj mindent kitakarítani, átfésülni, keresztül-kasul végignézni.

Jelek

A biztos jel a bebábozódott lárván, mászkáló kukacokon túl a vékony hálószerűség, amit a molykukac ülüréke képez. Ha ilyesmi került az ételbe, nincs más hátra, mint kidobni, mert már biztosan tele van molypetével az egész. Fontos, hogy azonnal le kell vinni a kukába, különben a szemeteszsákot is átrágja, és megtelepszik a tároló alján.

moly1.jpg

A boltból hozzuk

Legtöbbször nem is az ablakon repülnek be, hanem a boltból hozzuk haza őket, ahol már gondosan betelepedtek a lisztbe, darába, tésztába. Ha lehet, ezért már a boltban tüzetesen át kell nézni a zacskót, nem telepszik-e rajta valahol meg egy sunyi lárva. Ha pedig otthon vesszük észre felbontás után, kíméletlenül vigyük vissza. Ám leggyakrabban hiába az óvatosság, kívülről nem biztosan látszik, hogy már beköltöztek a dögök. Vannak olyan leleményes háziasszonyok, akik éppen ezért mindent, de mindent, amit boltban vásárolnak, először légmentesen záródó zacskóba tesznek és pár napra a fagyasztóba helyeznek, így biztosan kiirtják az esetleg már betelepedett molypetéket.

moly2.jpg

Szellőztetés, takarítás

A szakemberek szerint a molyok utálják a hőingadozást, ezért a kamrát, konyhát, szekrényt, mindent érdemes gyakran szellőztetni. A gyakori ecetes, mosószeres polctakarítás is sokat ér, ahogy állítólag az erős szagú illóolajok párologtatása is hasznos, az eukaliptusz vagy a borsmenta.

Zárható üvegek, dobozok

Amikor csak lehetséges, tényleg érdemes jól záródó üvegekbe, dobozokba tenni a molyok kedvenc ételeit, de mielőtt beletöltjük, valóban száz százalékig meg kell győződni róla, hogy molymentes, ezt pedig csak fagyasztással lehet biztosítani, még a sokat dicsért mikrózás sem biztos módszer. Tapasztalataink szerint sokat segít a beletörődés is: újra meg újra kiűzhetem őket, előbb-utóbb úgyis visszatérnek majd.



A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr5014356313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása