A krémes tejberizs titka - Nem a tej zsírtartalmán múlik

Ács Bori 2018. november 16.

Nyitogathatom a gyerekeim szemét a világ gasztronómiájának csodáira, kóstoltathatok velük aktívan egzotikus ízeket és igyekezhetek ínyencet faragni belőlük, a vége úgyis az, hogy paradicsomlevest kérnek és tejberizst.

Ami tulajdonképpen nem baj, hiszen ezek nagyon jó ételek, ha magamtól nem is főzném őket minden egyes héten. A tejberizs pedig amilyen egyszerűnek és hétköznapinak hangzik, olyan könnyű elrontani. A rizs külseje nyálkásra fő, de belül kemény marad. A tejes-ragacsos közeg édes lesz, a rizs azonban íztelen. Túl híg lesz, túl sűrűre fő - ezer hibalehetőség felmerülhet.

Nagyon sokféle trükköt végigpróbálgattam a teljes tejtől a tejszínen át a vajon keresztül, de a lényeg egyáltalán nem ez, hanem az állag. Akkor jó a tejberizs, ha olyan, mint egy rizottó: a rizsszem belsejének marad egy kis tartása, kívülről viszont sűrű, de nem ragacsos, hanem krémes tejes szósz veszi körül.

dsc_2567.jpg

Nem szabad, hogy agresszívan édes legyen, éppen csak enyhén, és az sem jó, ha sótlan marad. Az alábbi recept egy alaprecept, a folyadék mennyisége nagyban függ a rizs típusától is: érdemes rá odafigyelni főzés közben, kevergetni, kóstolgatni, locsolgatni, míg éppen jó nem lesz.


Fotók: Ács Bori

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr1414362085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása