Virágzó tea: szemkápráztatóan gyönyörű és isteni finom

Itt az idő kipróbálni

Sági Zsófia 2018. november 14.

Ez a kínai teakülönlegesség tényleg elképesztő, amikor először találkoztam vele, tátva maradt a szám. Egy "gumó", amiből forró víz hatására lenyűgöző virág lesz - és mindez iható, méghozzá nagyon is finom.

A virágzó teával először egyik barátnőmnél találkoztam. Egy jó hűvös nap volt, nagyon átfagytam, úgyhogy kértem tőle egy nagy adag forró teát, és ezzel lepett meg. Egyszerűen nem tudtam elhinni, hogy az a csodaszép virág tényleg tealevelekből áll, de az igazi meglepetés akkor ért, amikor megkóstoltam, és isteni finom gyümölcsös fekete tea ízt éreztem. 

A "virág gumója" ugyanis minőségi, válogatott tealevelekből és virágszirmokból készül, amelyeket kézzel hajtogatnak  és virághagymaformába kötnek össze. Első lépésként beáztatják a leveleket, hogy sérülés nélkül lehessen őket hajtani, majd ezek közé teszik a virágokat. Fehér, zöld és fekete teából készülhet a teavirág, de léteznek már ízesített verziók is, ilyenkor az elkészült gumót órákig áztatják valamilyen gyümölcs vagy virág esszenciájában. Utolsó lépésként pedig kiszárítják az elkészült gumót. Ennek az alakja többféle lehet, a leggyakoribb a gömb, de van már szívformájú is belőle.

teavirag.jpg

A virágzó teának hagyománya van a keleti kultúrában, gyakran ajándékozzák meg egymást vele, ami náluk a tisztelet és megbecsülés jele. Formális és ünnepi alkalmakkor is előszeretettel készítik el és fogyasztják, illetve akkor, amikor különleges vendéget szeretnének meglepni vele.

Mivel az íz mellett nagyon jelentős a látvány is, tegyük kicsit félre a megszokott teás bögrénket vagy kancsónkat, ehhez a teához egy teljesen átlátszó üvegpohárra vagy üvegkannára lesz szükségünk. Érdemes lehet beruházni egyre, nem csak a teavirág miatt, a későbbiekben vásárolhatunk bele jópofa teatojásokat is, és azokkal is látványosan tudunk majd benne teát készíteni.

Az elkészítésnél nagyon figyelni kell arra, hogy a víz megfelelő hőmérsékletű legyen. Forrásban lévő vizet öntsünk a teavirágunkra, különben vagy nem fog kinyílni vagy csak nagyon lassan. Ha a gumó teleszívta magát vízzel, akkor a kancsó aljára süllyed, és ha leér az aljára, akkor kezd el kibontakozni - ez általában 5-10 percet vesz igénybe.

teavirag2.jpg

Ha szeretnénk, többször is újraforrázhatjuk a virágot, akár 2 liter tea is kijöhet belőle, de ezt egy napon belül tegyük meg, és ha nem rögtön szeretnénk meginni annyi teát, akkor addig vegyük ki a virágot a kannából, és tegyük száraz helyre. Az első főzetnél még sok vizet magába szív a teavirág, nem adja ki annyira az ízét, a második főzet már sokkal intenzívebb lesz.

Ha szeretnénk, hogy megmaradjon a teavirágunk, akkor tegyük hideg vízzel teli üvegbe vagy pohárba: sajnos így sem lesz örök életű, viszont pár hétig még gyönyörködhetünk benne.

Nagyon sokféle íz érhető el a teavirágokból, a teljesség igénye nélkül felsorolom a leggyakoribb párosításokat. A tealevél ugye lehet fekete, zöld vagy fehér, ezek pedig legtöbbször jázminvirággal, liliommal, bíborkával, szegfűvel vagy sárga krizantémmal egészülnek ki.

teavirag3.jpg

A teavirágokat ma már egyre több itthoni teaboltban meg tudjuk venni, akár onlineis. Külföldről is rendelhetjük a teavirágot, de szerintem nem éri meg, árban is ugyanannyi, és jobban megbízom azoknak a minőségében, amelyeket szaküzletben veszek. Ahhoz képest, hogy egy teavirágból 2 liter teát le tudunk főzni - és látványnak sem utolsó -, egyáltalán nem kerül sokba, 400-500 forint között mozog a darabonkénti ára. 

A teavirág ajándékötletnek is zseniális, akár szülinapra, akár névnapra, de karácsonyra is el tudom képzelni. Akkor lehet tökéletes a "szett", ha nemcsak teavirágot, hanem egy üvegből készült teáskannát vagy poharat is veszünk mellé: győződjünk meg róla, hogy a családtagunknak, barátunknak van-e már ilyenje, majd állítsuk össze ezt a szuper ajándékcsomagot. 

Fotók: Shutterstock

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr2714356263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása