Ha gombákról van szó, kétféle ember létezik: az egyik semmilyen formában nem hajlandó megenni, ha egy étel akár csak kis kockákra vágott gombát is tartalmaz, inkább nem lemond róla, míg a másik imádja nyersen, kevés olajjal meglocsolva, megpárolva, főzve, rántva, levesben vagy főételek köreteként és sós desszert formájában is. Az utóbbiak számára az egyik legjobb kikapcsolódás a kirándulással egybegyűjtött gombagyűjtés.
Németországban az éttermekben ugyanúgy szezonális kínálatként szerepelnek a rókagombás ételek, mit tavasszal-nyár elején a spárgás, epres és rebarbarás különlegességek. Az apró és zamatos, sárgás gombákat sós előételek vagy desszertek összetevőjeként is használják.
Ez a leveles tésztával készült recept a sütésben kevésbé gyakorlottak számára sem okoz nehézséget, hisz az alapanyag bármelyik bolt hűtőpultjában fellelhető. Ha a kékpenészes sajtot valaki túl karakteresnek találja, vagy nem szereti, nyugodtan lecserélheti másikra.
Különleges formákra sincs szükség, elég, ha a leveles tésztát kinyújtjuk és egy tepsibe fektetve megsütjük. Ha azonban különlegesebb látványt szeretnénk elérni, vágjuk fel a kinyújtott leveles tésztát kockákra, és béleljünk ki vele szuflé tálkákat vagy egy muffin formát.
Fotó: Shutterstock