Láttál már 2 cm-es pizzát? Valaki képes volt, és megsütötte

Falatnyi ételek

Sági Zsófia 2018. november 5.

Valódi konyha, valódi eszközök, valódi ételek - a bökkenő csak az, hogy a konyha egy babaház. A Tastemade nevű cég videósorozatában a készülő finomságok mérete nem haladja meg az 1-2 centimétert. Ennek ellenére ehetőek és nagyon is ízletesek. 

A Tiny Kitchen, vagyis "apró konyha" videósorozata 2015 óta létezik. Egy egészen miniatűr konyhában sütnek és főznek egészen pici ételeket. Ezek nem műanyagból vagy papírból állnak, tényleg valódi alapanyagokból készült valódi fogásokról van szó.

Az ötlet megszületése

A Tastemade cég 2012 óta gyárt párperces - rendes méretű ételekről készült - receptvideókat, és nagyon gyorsan hatalmas népszerűségre tett szert. A miniatűr konyha ötlete valójában csak egy viccnek indult, és akkor bukkant fel először, amikor a gyártásvezető, Jay Holzer, lánya kapott egy új babaházat karácsonyra. Valamit kezdeni kellett a régivel, úgyhogy arra gondolt Holzer, hogy poénból kialakíthatnának benne egy konyhát. Erre a Tastemade programigazgatója, Oren Katzeff is nyitott volt, úgyhogy úgy döntöttek, belevágnak a miniatűr ételek elkészítésébe.

A kivitelezés

Ez azonban nehezebbnek bizonyult, mint gondolták. Az egy dolog, hogy jól kell tudni főzni, de szükség volt miniatűr konyhai felszerelésekre is. Ezek nagy részét végül Japánból sikerült beszerezniük. Megvolt tehát a konyha és a felszerelés is, de mi legyen a receptekkel? Ezeknek a kitalálásához kőkemény matematikára volt szükség, ugyanis létező receptek mennyiségeit kellett újraírni úgy, hogy az egészen mini ételben is jók legyenek az arányok, hogy ne csak egy látványos, hanem egy ehető produktum jöjjön létre. 

minikonyha.jpg

Fotó: Tastemade.com

A tervezés következő fázisában a technikai megvalósítást kellett kitalálni. A sütés és a főzés nem elektromossággal és nem is gázzal történik, teamécseseket használnak a melegítéshez. Mivel nagyon pici adagokat kell csak főzni, így a gyertyaláng bőven elég ahhoz, hogy megolvassza a vajat vagy felmelegítse a vizet. A kis mennyiségek miatt az ételek nagyon gyorsan elkészülnek, a hamburgerhúsnak például elég pár másodperc.

A Tiny Kitchen csapatának van egy állandó séfje és "stylistja" is Hannah Aufmuth személyében. Ő garantálja azt, hogy a készülő mini ételek a felvételeken is mutatósak legyenek, illetve ő a felelős a megvalósításért is, tehát neki kell kitalálnia például azt, hogy mivel lehetne helyettesíteni egy kosarat, vagy hogy hogyan tudnának pici alapanyagokat beszerezni.

A siker

A Tastemade hivatalos oldalán, Instagram-oldalán és Youtube-on is követhetőek a videóik, Instagramon már 2,1 millió követővel bírnak, és vannak olyan epizódok, amelyeket több mint 600 millióan láttak. De mégis miért rajonganak érte ennyien? Valószínűleg azért, mert irreális az egész, nagyon nehéz elhinni, hogy azok az ételek tényleg elkészülnek ekkora méretben és tényleg ehetőek is, a "hogyan lehetséges ez" kérdés állandósul bennünk. Mindemellett pedig eszméletlenül látványos és aranyos, a mini konyha, a berendezés, az eszközök, az alapanyagok is elképesztőek. 

A statisztikák alapján azok a videók a legnépszerűbbek, amelyekben a nézők nagy része által ismert recepteket készítenek el. Élvezetes a közönségnek azt néznie, hogy amit ő tegnap vacsorára főzött vagy sütött, azt hogyan oldják meg piciben. A kettő legtöbbet nézett és megosztott videó éppen ezért a palacsinta és a pizza. Nézzük is meg ezeket, illetve még egy személyes kedvencemet, a fánkot. 

Mini lekváros palacsinta:

Mini szalámis pizza:

Mini cukorbevonatos fánk:

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr9814335997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása