A családomban a túrógombóc a legnépszerűbb létező étel, minden korosztály kedvence, lehetetlen belőle eleget készíteni. Annyira gyakori az igény rá, hogy néha szükség van valami instant megoldásra, ha nincs éppen idő a bekeverős, pihentetős, kifőzős, morzsapirítós folyamatra.
Ez a palacsinta eredetileg ricottával készül, de mivel az nem mindig elérhető, én túróval csinálom, így is zseniális. A legjobb, hogy alig van a masszában liszt, tulajdonképpen túróból és tojásból áll össze és cukor is alig van benne. Ezért belül annyira krémes, mint egy túrópuding.
Alacsony liszt-és cukortartalma miatt így aztán abban a hitben ringatom magam, hogy egészségesebb egy sima palacsintánál, de legalábbis táplálóbb. Régebben gyakran készítettem cukormentesen, teljes kiőrlésű lisztre vagy finomra darált zabpehelyre a lisztet, és úgy is működött, szóval cukorbetegeknek, diétázóknak is bevethető. Azért a nem diétázók tálaláskor nyugodtan meglocsolhatják egy kis lekvárral vagy mézzel, de friss gyümölcsök is illenek mellé.
Fotók: Ács Bori