Csirke tikka masala, kedvenc indiaink házilag

Valójában inkább angol, de a fűszer a lényeg

Ács Bori 2018. október 29.

Ételekben, ízekben is vannak olyan erős élmények, amelyek a legelső találkozás alkalmával egy csapásra függővé tesznek. Az egyik ilyen találkozás volt nekem ez az étel, ami egyben az első indiai volt, amit kóstoltam, bár később megtudtam, hogy nem is teljesen egyértelműen indiai.

A Chicken tikka masala ugyanis az angolok kedvenc étele, olyannyira, hogy Robin Cook 2001-ben igazi brit nemzeti ételnek nevezte ezt az indiai fogást. Kijelentését azzal magyarázzák, hogy ez az étel jól mutatja, hogyan fogadja be és szívja magába a különböző nemzetiségeket, kultúrákat Anglia és hogyan adaptálja a saját ízléséhez.

Az étel pontos eredete nem ismert, de a legtöbb forrás úgy sejti, hogy bangladesi bevándorló találhatta ki Angliában. A chicken tikka nevű étel Panjabból származik, és hasonlóképpen pácolt, kis darab csirkehúsokból áll, melyeket nyárson sütnek meg, de nem úszik krémes szószban, mint utódja. A szószos hús forma az indiai eredetinek egy, az angol ízléshez szabott változata.

dsc_2292.jpg

Ahhoz azonban, hogy ez az étel valóban akkorát üssön, hogy függővé váljunk tőle, be kell tartani néhány fontos lépést. Első körben a pácolás fontos: a joghurt nem csak felpuhítja a húst, de általa mélyen a rostok közé ivódnak a fűszerek. A nyárson vagy pálcikán, sütőben sütés is elhagyhatatlan, így lesz olyan jellegzetes állaga a húsnak, amit másképp nem lehet elérni.

Fotók: Ács Bori

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr2814321401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása