Sűrű és tejszínes: sütőben sült sütőtökből isteni krémleves

Sági Zsófia 2018. október 23.

Ki ne kívánna az őszi hidegben egy jó forró levest? Ráadásul a szezonra ennél jellemzőbb zöldség aligha van. Nincs annál jobb, amikor belengi a lakást a sütőtök finom illata, így könnyebb a várakozás: amíg készül az ebédünk, addig is élvezhetjük az isteni aromákat.

A sütőtök szezonja szeptemberben kezdődik és egészen januárig tart, mégis az őszi időszakban készítjük belőle a legtöbb finomságot. Nemcsak levest, hanem főételt vagy akár desszertet is csinálhatunk belőle, bármelyik fogásként megállja a helyét. Ráadásul a virágja is ehető, amit leggyakrabban kirántani szoktak.

A sütőtököt nemcsak azért érdemes fogyasztani, mert rendkívül finom, hanem azért is, mert igen egészséges és élettani hatásai is kiemelkedőek. A tök húsa sok béta-karotint tartalmaz, erre utal a narancssárga színe is. A béta-karotin pedig elengedhetetlen az éles látáshoz. Biztosan ismerős sokaknak az a mondat, hogy „edd meg kisunokám a répát, akkor fogsz jól látni”, legalábbis én kiskoromban sokszor hallottam a nagyszüleimtől. Ez a bölcsesség nemcsak hogy megállja a helyét, hanem tökéletesen igaz minden sárga zöldségre, így a sütőtökre is.

sutotokkremleves.jpg

Fotó: Shutterstock

Az őszi hidegben gyakori probléma a megfázás, az influenza, ilyenkor sok C-vitaminra van szüksége a szervezetünknek. Ebben szintén segítségünkre lehet az, ha minél több sütőtököt fogyasztunk, ugyanis ez a zöldség C-vitaminban is gazdag, aminek hála erősíti az immunrendszerünket.

Most pedig fakanalakat a kezekbe, és álljatok neki ennek a szuper receptnek, hogy egy igazán finom és egészséges ebéddel lepjétek meg a családot (vagy éppen magatokat).

A bejegyzés trackback címe:

https://sobors.blog.hu/api/trackback/id/tr5614289599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

 
süti beállítások módosítása